Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Despre meseria de bancher la confluența dintre generații și cum se poate ajunge la simbioză
Share
Notification Show More
Latest News
De astăzi realitatea ne bate din nou la ușă: Ce așteaptă economia de la președintele Nicușor Dan?
Stiri de top
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Opinii > Despre meseria de bancher la confluența dintre generații și cum se poate ajunge la simbioză
OpiniiOpinii si Interviuri

Despre meseria de bancher la confluența dintre generații și cum se poate ajunge la simbioză

Cornel Dinu
Last updated: 11/12/2018 14:44
Cornel Dinu 8 ani ago
Share
SHARE

Profesorul Universitar Doctor Bogdan Căpraru de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași a semnat în Numărul 1 al Revistei BankingNews un editorial, analizând implicațiile și provocările actuale ale meseriei de bancher, identificând calea prin care pot fi rezolvate problemele generate de profilurile diferite ale celor trei tipuri de generații ce activează în industria de profil. Vă prezentăm în continuare textul integral publicat în Revista BankingNews.

Despre meseria de bancher la confluența dintre generații și cum se poate ajunge la simbioză

Bogdan Căpraru
Prof. Univ. Dr. Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” Iași

Meseria de bancher a fost de-a lungul timpurilor percepută diferit de societate, cu bune și cu rele. Revoluția industrială din secolul al XIX-lea a făcut din bancheri adevărați eroi de legendă. Rolul lor a crescut mai ales după cele două războaie mondiale, progresul societății fiind datorat într-o anumită măsură activității băncilor.

Criza financiară din 2007 a determinat, din nefericire, o schimbare a percepției societății față de meseria de bancher, precum și unele schimbări în ceea ce privește activitatea băncilor, la nivel internațional, dar și în România. O problemă deloc ușoară pentru bănci (mai ales pentru managerii de resurse umane) o reprezintă menținerea unor standarde de calitate adecvate pentru resursa umană în viitor. Altfel spus, această provocare presupune asigurarea interesului pentru meseria de bancher, prin atragerea/retenția de angajați bine pregătiți din toate punctele de vedere pentru astfel de job-uri.

Ne aflăm la confluența a trei generații care activează în mediul bancar: „baby boomers”, generația X (cumva în minoritate) și așa-zișii „Millennials”, fiecare cu profiluri diferite. De altfel, și structura ierarhică este împărțită pe generații, pozițiile de top și middle management fiind ocupate preponderent de primele două. În acest context se pot naște următoarele întrebări: Există o compatibilitate între generații, mai ales din perspectivă ierarhică? Li se oferă celor de pe pozițiile de entry level stimulentele necesare pentru a dezvolta o carieră în domeniul bancar?

Noile generații vin cu altă structură interioară, cu alte mentalități, deprinderi și abilități. Succint, profilul generației Millennials presupune o loialitate mai redusă față de un anumit loc de muncă, branduri etc, un respect de sine mai accentuat, abilități IT puternic dezvoltate și dependență de tehnologie, materialiști și cu aversiune față de ideea de a fi controlați. De asemenea, au inclinația de a căuta și alege calea cea mai ușoară în îndeplinirea obiectivelor personale. În acest context, motivația construirii unei cariere în timp nu mai este o prioritate pentru tineri în ziua de azi. Cu toate acestea, spre deosebire de celelalte generații, sunt mult mai dedicați muncii în sine, având tendința de a deveni „workaholici”.

Pe lângă aceste aspecte, putem considera o concurență din ce în ce mai puternică în zona recrutării din partea altor domenii de activitate pentru noile generații. Menținerea atractivității unui job în bancă pentru tineri se manifestă acum în împrejurări mai puțin prielnice băncilor. Criza financiară, așa cum am precizat și mai înainte, a știrbit din imaginea bancherilor. De asemenea, salarizarea nu mai e la fel de atractivă ca în perioada de dinainte de criză (cel puțin pentru pozițiile de entry level sau în raport cu alte job-uri). Mai mult decât atât, băncile din România au avut de suferit ca imagine și prin episoadele foarte intens mediatizate legate de așa-zisele contracte cu clauze abuzive, darea în plată sau problema creditelor în franci elvețieni. Acestea au accentuat imaginea negativă și asupra bancherului ca individ. Practic, băncile vor trebui să ducă eforturi în vederea recâștigării imaginii statutului meseriei de bancher, nu doar a remunerării pe măsura muncii de elită depuse.

Cum se va realiza acest deziderat? Cred că lucrurile ar trebui să plece, în primul rând, de la educație. Când spunem educație, ne referim atât la educația financiară pe care ar trebui să o aibă orice individ, dar și la nivel de pregătire în vederea accederii la meseria de bancher. România stă încă prost la capitolul educație financiară a individului, mai ales la cea timpurie. Eforturi se duc în această direcție, dar nu suficiente! Curricula școlară ar trebui orientată mai mult către „real life”, să cuprindă mai multe elemente de educație economică și financiară. Copiii ajung să rezolve probleme complicate de matematică, dar la capitolul cum să utilizeze aceste competențe în viața de zi cu zi, mai puțin.

Cât privește formarea profesională a bancherilor, băncile ar trebui să fie mai aproape de instituțiile de învățământ superior. Colaborarea ar trebui materializată prin proiecte comune de îmbunătățire a curriculei universitare, oferirea de internship-uri și mentoring studenților, participarea la cursuri ca lector invitați a unor specialiști din bancă sau la workshop-uri și mese rotunde. Tinerii din ziua de azi trebuie să vadă în bancheri modele de urmat în carieră, iar în bănci locuri de dezvoltare a unei cariere și a aspirațiilor personale. Alegerea unui job în banking trebuie să dea sens vieții lor. Nu zic că băncile nu au făcut progrese în acest sens, dar cred că mai e loc mult în această direcție. Majoritatea băncilor se concentează pe astfel de proiecte preponderent în capitală. Însă nu este de ajuns!

Abordarea trebuie făcută la nivel național, cel puțin în principalele centre universitare de importanță regională: Iași, Cluj și Timișoara. În caz contrar se va merge cu două măsuri, iar motoarele banking-ului din România vor fi turate diferit. Investițiile în resursa umană sunt pe termen lung, iar sustenabilitatea lor este legată de maniera în care se va proceda. Astfel, cred că liderii din bănci ar trebui să aloce mai mult timp unor astfel de programe. Cum de altfel și cei din domeniul academic ar trebui să se afle de cealaltă parte a punții. Parafrazându-l pe Peter Drucker, unul dintre titanii științei managementului, succesul trebuie urmat și de semnificația acestuia. Împărtășirea experienței între generații este cheia continuității. Legătura „ucenic” – „maestru” trebuie reinstaurată și întărită!

Există anumite zone geografice și categorii de clienți insuficient bancarizate și cu potențial ridicat. Exploatarea unor astfel de cote de piață va fi posibilă doar cu resursele umane locale, nu de la „centru”. De exemplu, o altă tendință pe care personal o consider neinspirată este aceea a concentrării „organigramelor” în centrale.

Mai exact mă refer la departamentele regionale de analiză a dosarelor de creditare care au devenit tot mai rare în structura băncilor. Concentrarea lor în totalitate la nivelul centralei băncii va face ca instituțiile de credit să se îndepărteze tot mai mult de realitățile din piață, de clienți. Așa cum spuneam cu altă ocazie, mulți analiști de credite văd tot mai greu „povestea” din spatele unei afaceri, concentrându-se doar pe cifre. De asemenea, mulți tineri cu potențial de la nivel regional se vor îndrepta către alte job-uri, negăsind posibilitatea de a se angaja și afirma pe astfel de poziții în bănci. În consecință, restructurarea unei bănci nu trebuie să țină seama doar de reducerea pe termen scurt a unor costuri, ci și de oportunitățile ratate pe termen lung și, mai ales, de incapacitatea de a atrage tinere talente care să ducă „povestea” mai departe.

Într-un plan mai larg, eforturile trebuie canalizate și prin îmbunătățirea imaginii băncilor în societate. Acestea pornesc de la acțiuni de corporate social responsability (CSR), până la reașezarea relației cu clienții, atât persoane fizice, cât și persoane juridice. Și cum în front-office de regulă avem angajați din categoria noilor generații, cercul se închide din nou!

Asumată ca un exercițiu jurnalistic de elită prin conținut, concept și înfățișare, util pentru cititori, Revista BankingNews are o apariție trimestrială, fiind distribuită pe bază de abonament și printr-un program de marketing direct. Edițiile din acest an vor fi disponibile în lunile Martie 2017, Iunie 2017, Septembrie 2017 și Decembrie 2017. Comenzile de abonamente se pot realiza pe e-mail la abonamente@bankingnews.ro sau completând formularul disponibil la www.bankingnews.ro/abonamente (CLICK AICI). Pentru detalii, ne puteți contacta la telefon 0770.997.921.

You Might Also Like

De ce are România nevoie de o bancă de dezvoltare? Dan Sandu, CEO, explică: BID este o instituție creată cu misiunea clară de a reduce dezechilibrele acolo unde piața bancară nu reușește singură

Dan C. Turmacu: Sfatul meu pentru investitorul de tip mediu este nu vândă acum acțiunile din portofoliu

Dan C. Turmacu: Nori întunecați s-au adunat peste piețele financiare

Tarifele lui Trump și dilema BCE: între inflație și stagnare. Cât de pregătită este Europa? Cel mai grav avertisment venit de la BCE și ce spații de manevră are în acest nou context economic

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: Intermedierea financiară – între realitate și potențial

TAGGED: bancher, Bogdan Capraru, meseria de bancher
Cornel Dinu 02/05/2017
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article Ziua de 1 Mai 2017 este zi nelucratoare in unitatile bancare
Next Article Rezervele valutare ale BNR au crescut în aprilie cu 3,6%, la 35,9 miliarde euro

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

De ce are România nevoie de o bancă de dezvoltare? Dan Sandu, CEO, explică: BID este o instituție creată cu misiunea clară de a reduce dezechilibrele acolo unde piața bancară nu reușește singură

5 zile ago

Dan C. Turmacu: Sfatul meu pentru investitorul de tip mediu este nu vândă acum acțiunile din portofoliu

o lună ago

Dan C. Turmacu: Nori întunecați s-au adunat peste piețele financiare

o lună ago

Tarifele lui Trump și dilema BCE: între inflație și stagnare. Cât de pregătită este Europa? Cel mai grav avertisment venit de la BCE și ce spații de manevră are în acest nou context economic

2 luni ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?