BRD este prima bancă ce reacționează la decizia Președintelui Klaus Iohannis de a promulga legea privind darea în plată, prin majorarea avansului la creditele ipotecare în lei și excluderea din oferta comercială a finanțărilor în euro.
Inițial, la începutul lunii martie, atunci când era tot mai previzivil că Parlamentul va aproba acest act normativ care stabilește că orice client poate scăpa definitiv de datoriile la bancă dacă predă instituției de credit imobilul achiziționat, BRD a mărit avansul până la 50% pentru creditele ipotecare în euro cu o perioadă de rambursare mai mare de 25 de ani.
Practic, prin decizia luată de BRD la începutul lunii martie, instituția de credit îmbina creșterea avansului cu diminuarea perioadei de rambursare (vezi FOTO jos captura oferta BRD). Condițiile de acordare ale creditului ipotecar ”Habitat” în lei sau euro oferit de BRD erau menținute în cazul în care restituirea împrumutului se făcea în maximum 25 de ani. În cazul în care clientul alegea o perioadă de rambursare mai mare de 25 de ani și opta pentru finanțarea în euro, acesta avea nevoie automat de un avans de 50%.
Acum când darea în plată a devenit o certitudine, BRD s-a repliat rapid, luând hotărârea ca, de la 1 mai 2016, să majoreze avansul la creditele ipotecare în lei de la 15% la 35% dacă împrumutul este mai mic de 250.000 de euro (echivalent în lei). Aportul propriu va rămâne de 15% numai pentru clienții care au nevoie de o finanțare cu o valoare mai mare de 250.000 de euro (echivalent în lei).
Conform imaginii de mai jos care reprezintă o captură a descrierii creditului ipotecar din portofoliul BRD, o altă decizie surprinzătoare a băncii este excluderea creditelor ipotecare în euro din portofoliul de produse de finanțare, care nu mai apar în oferta comercială disponibilă a pagina de Internet a băncii cu acționariat francez.
Este de așteptat ca în următoarea perioadă tot mai multe bănci locale să adopte asemenea măsuri de majorare a avansului la împrumuturile imobiliare sau chiar de eliminare din oferta comercială a unor produse de finanțare care presupun risc crescut de neplată.