BRD întrevede un nivel al dobânzii cheie de 3% la finele anului și de până la 3% al indicelui Robor. La acest nivel al Robor, coroborat cu evoluția de până acum, rata creditelor neperformante a băncii nu va crește, a spus astăzi Francois Bloch, CEO BRD SocGen, în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit acestuia, conform criteriilor ABE, BRD avea la finele anului trecut o rată a creditelor neperformante de 6,6%, în condițiile în care în 2016 aceasta era de două cifre, iar în 2014 de peste 20%.
„Economia a avut un parcurs pozitiv în 2017, condusă de consum. Am beneficiat de pe urma creșterii economice. În 2018 ne așteptăm ca economia să crească, poate nu la fel de mult, având ca motor tot consumul. Vedem că a apărut inflația, iar pentru 2018 ne așteptăm ca inflația să crească. Deci nu e surprinzătoare politica BNR, care a crescut dobânda cheie cu câte 0,25 bp, și ne așteptăm ca această politică să continue, ca și rata Robor”, a mai spus Francois Bloch.
Potrivit acestuia, portofoliul de credite al băncii a fost în creștere anul trecut, avansul împrumuturilor acordate persoanelor fizice fiind de 6%, creșterea fiind susținută în special prin ipotecare. În ce privește creditele pentru pers juridice, avansul a fost de 0,9%, fiind marcat de vânzarea de portofolii de credite ipotecare.
În ceea ce privește depozitele, banca a înregistrat în 2017 o creștere cu 7% față de 2016, pe segmentul retail, și cu 2% pe segmentul corporate.
Banca pune accent pe digitalizare, iar la finele anului trecut circa 43% dintre clienți erau utilizatori ai platformei de Internet Banking. Numărul de clienți ai BRD crescut, ca și rata de utilizare de către aceștia a serviciilor băncii. „Am închis 50 de unități și ne așteptăm să continue acest trend. În prezent, 80-90% din tranzacțiile puse la dispoziție de BRD sunt accesibile și pe aplicația de internet. Am investit mult în 2017 pentru a reduce riscul operațional și pentru a fi mai eficienți. Deși am redus numărul de sucursale am crescut numărul de clienți. Avem per total 2,2 milioane de clienți, din care 100.000 sunt persoane juridice.”, a mai spus Francois Bloch.
Potrivit acestuia, banca este foarte lichidă, iar raportul credite-depozite este de circa 69%.