Banca Centrală a Chinei (PBOC) a anunţat că luni, 3 februarie 2020, va injecta pe pieţe lichidităţi în valoare de 1.200 miliarde de yuani (173,8 miliarde de dolari) prin operaţiuni repo, în condiţiile în care statul asiatic se confruntă cu extinderea epidemiei cu noul coronavirus, transmit DPA şi Reuters, potrivit Agerpres.
Noul coronavirus a făcut mai multe victime decât epidemia de SARS
La zece zile după izolarea Wuhan, metropola gigantică din China aflată la epicentrul virusului care s-a răspândit în 24 de ţări, Comisia Naţională de Sănătate a raportat un bilanţ de 361 de morţi, dintre care 57 de decese duminică. Epidemia a infectat peste 17.000 în China şi cel puţin 171 în străinătate. Peste 11.000 de cazuri au fost confirmate în provincia Hubei, unde se află Wuhan, notează Reuters.
Așa cum era de așteptat, măsura PBOC a dus la o sesiune volatilă pe pieţele chineze când s-au reluat tranzacţiile pe Bursele de la Shanghai şi Shenzhen.
Duminică, PBOC a informat că nivelul total al lichidităţilor în sistemul bancar va fi acum cu 900 de miliarde de yuani (129 de miliarde de dolari) mai ridicat decât în aceeaşi perioadă din 2019, după injectarea lichidităţilor. Măsurile de stimulare erau menite să ajute companiile chineze.
Scădere de 9% pe piața bursieră din China
Însă bursele s-au prăbuşit la deschiderea primei şedinte de după 23 ianuarie, când izbucnirea epidemiei a costat 17 vieţi în oraşul Wuhan, epicentrul epidemiei, din provincia Hubei.
Indicele Shanghai Composite a scăzut luni cu 9%, reducând capitalizarea pieţei cu aproape 370 de miliarde de dolari, potrivit calculelor Reuters.
Cu toate acestea, indicii asiatici JPN225 și China50 au prezentat pierderi mult mai moderate cu puțin peste 1%, în timp ce HKG50 a crescut ușor.
Piețele americane au avut un impact puternic vineri, pe măsură ce temerile de coronavirus să devină o epidemie globală au crescut. DJ30 a scăzut cu peste 2%, în timp ce SPX500 și NSDQ100 au scăzut cu 1,8%, respectiv 1,6%. .
Astăzi, yuanul a început tranzacţiile de pe continent la cel mai redus nivel din acest an.
Preţurile fierului, petrolului şi cuprului tranzacţionate la Shanghai au scăzut cu un procent maxim permis zilnic, urmând declinul preţurilor acestor mărfuri consemnate la nivel mondial, răspândirea virusului înrăutăţind perspectivele economiei mondiale.
Investitorii se pregătiseră pentru volatilitatea acţiunilor, obligaţiunilor, yuanului şi mărfurilor, la reluarea tranzacţiilor de luni, în urma scăderilor puternice consemnate la burse din întreaga lume, din cauza impactului anticipat pentru a doua mare economie a lumii, care este China.
Ce măsuri ia China pentru a limita contaminarea piețelor
Autorităţile chineze s-au angajat să folosească o serie de instrumente de politică monetară pentru a asigura menţinerea lichidităţilor la un nivel rezonabil de ridicat şi să susţină firmele afectate de epidemie.
Autoritatea de reglementare a pieţei financiare din China analizează că lansarea unor instrumente de hedging pentru piaţa de acţiuni din categoria A, pentru a tempera panica, şi va suspenda şedinţele de seară pentru tranzacţionarea contractelor futures, începând de luni.
China este tot mai izolată în urma măsurilor luate de alte ţări pentru restricţionarea călătoriilor şi a suspendării zborurilor de către companiile aeriene, în timp ce guvernele îşi evacuează cetăţenii, toate acestea riscând să încetinească creşterea celei de-a doua mari economii din lume.
Secretarul american pentru Comerţ Commerce Wilbur Ross a afirmat recent că virusul ar putea forţa companiile să îşi reevalueze lanţurile de furnizori, fiind posibil ca unele locuri de muncă să revină în Statele Unite.
Guvernul chinez a anunţat că va ajuta firmele care produc bunuri de primă necesitate să îşi reia activitatea cât mai curând posibil, a relatat televiziunea CCTV, citâd o şedinţă condusă de premierul Li Keqiang.
Secretarul pentru Finanţe din Hong Kong, Paul Chan, a spus că riscul ca economia regiunii, afectată de protestele anti-guvernamentale de anul trecut, să se contracte în continuare a crescut din cauza epidemiei.
Companiile resimt impactul epidemiei. Încrederea în piețe este singura soluție pentru a nu genera panică=criza mondială
Criza testează întreg sistemul economic global, fiind, de asemenea, un test al puterii chineze in calitate de consumator și a capacității SUA de a rezista.
Companiile încep să resimtă impactul epidemiei provocate de noul coronavirus din China, unele dintre ele avertizând că aceasta le va perturba lanţurile de aprovizionare sau să le afecteze rezultatelor financiare, din cauza întreruperii activităţilor fabricilor sau închiderii magazinelor, în timp ce companiile aeriene suspendă zborurile.
Electrolux a anunţat că epidemia poate avea un impact material, dacă furnizorii săi din China vor fi afectaţi în continuare, şi că pune în aplicare planuri de urgenţă
H&M a anunţat că închiderea a circa 45 de magazine în China i-a afectat vânzările în ianuarie. Compania a arătat că se aprovizionează mult din China, dar că flexibilitatea lanţului de aprovizionare a compensat până în prezent impactul.
Și Levi Strauss, care în luna octombrie deschidea cel mai mare magazin din China, în Wuhan, se număra printre companiile care au închis ușile reprezentanței din cauza coronavirusului.
Hyundai Motor a anunţat că urma să oprească producţia unui SUV în Coreea de Sud, în acest weekend, pentru a face faţă perturbării aprovizionării provocate de epidemie.
Tata Motors, compania mamă a Jaguar şi Land Rover, anticipează că epidemia va avea un efect negativ asupra producţiei din China şi asupra profiturilor sale.
Japan Airlines a anunţat că un sfert dintre rezervările către China au fost anulate în ultimele 10 zile. Levi Strauss a închis jumătate din magazinele sale din China şi a anunţat că va suporta un impact pe termen scurt. LG Display nu a închis încă vreo fabrică din China, dar a avertizat că epidemia a sporit incertitudinile pentru furnizori.
McDonald’s, care a închis câteva sute dintre cele 3.300 de restaurante din China, anticipează că impactul total asupra profitului va fi ”destul de mic”, dacă virusul va fi ţinut sub control în China. Remy Cointreau a avertizat că posibilul impact al epidemiei va fi semnificativ, din cauza expunerii mari la China.
Royal Caribbean Cruises, care a anulat trei excursii ale navelor sale de croazieră din China, a redus estimările de profit pentru 2020 cu circa 10 cenţi pe acţiune, afirmând că va suporta un impact de încă 10 cenţi pe acţiune dacă restricţiile de călătorie vor continua până la sfârşitul lunii februarie.
Sangyong Motor va opri activitatea fabricii sale in oraşul sud-coreean Pyeongtaek, în perioada 4-12 februarie, din acelaşi motiv.
Samsung Electronics a prelungit vacanţa la unele dintre fabricile sale, în conformitate cu recomandările guvernamentale, dar a refuzat să comenteze impactul.
În acest context, China devine tot mai izolată economic. Economia Chinei, puternic îndatorată, va încetini astfel ritmul. Zece economiști chestionați de Wall Street Journal și-au redus așteptările cu privire la creșterea economică din primul trimestru, cu peste un punct procentual, până la o medie de 4,9%. Și când gigantul chinez suferă, toate piețele vor reacționa.