Aproape toate serviciile legate de cardurile bancare sunt taxate. Si nu cu putin. Anul trecut, bancile au acumulat 50 de milioane de euro numai din comisioanele pentru banalele carduri de salarii. Si atunci, poate te intrebi cum sa alegi un astfel de card, fara sa ai mari „batai de cap” si fara sa scoti prea multi bani din buzunar.
Cel mai comun comision perceput de banca are in vedere cea mai banala operatiune realizata cu instrumentul de plata: verificarea soldului. Insa, de cate ori verificati soldul cardului, bancherii jubileaza, pentru ca banca castiga un mic comision, adesea fara ca dumneavoastra sa realizati.
Cum poti alege cel mai avantajos card de salariu?
Analizeaza ofertele bancilor: ai multe griji si cheltuieli insa nu mai vrei altele in plus. Puncteaza impreuna cu bancherul din sucursala valoarea taxelor si comisioanelor percepute pentru deschidere de cont curent, administrare, interogare/retragere sold, regenerare cod PIN, emitere extrase de cont, costuri retragere numerar, in caz de pierdere/furt card etc.
Un alt aspect important il constituie compararea ofertelor si calitatea serviciilor oferite de banci: puncte de loialitate, returnare bani in cont ca urmare a tranzactiilor efectuate, reduceri la parteneri, posibilitatea de a achita facturi prin Internet Banking sau la bancomate, posibilitatea de a folosi cardul pentru cumparaturi pe Internet, notificari pe telefonul mobil cu privire la operatiunile cu cardul (incasare salariu, retragere numerar etc).
De asemenea, trebuie sa te asiguri ca ai bancomate ale bancii alese in zona in care locuiesti/iti desfasori activitatea, pentru a evita comisioanele percepute de alte institutii financiare pentru retragerile de numerar/interogare sold.
Ce costuri intalnesti la cardul de salariu
Emiterea si/sau administrarea unui card de salariu poate fi gratuita la unele banci, insa poate costa chiar si cateva zeci de lei de lei, in functie de facilitati. Totodata, banca percepe comision chiar si pentru o simpla verificare a sumei aflate in cont. Fiecare interogare a soldului disponibil costa intre 20 de bani si 4 lei, in functie de tipul de cont si de banca.
O cheltuiala neasteptata poate aparea in cazul in care utilizatorul uita codul PIN sau pierde cardul. De exemplu, schimbarea codului PIN poate atinge si valoarea de 20 de lei. Bancile percep comisioane si pentru conversiile valutare, de cel putin 2% din suma schimbata (exemplu BCR). Orice posesor al unui card trebuie sa stie ca acest instrument este „facut” pentru plati la comercianti, scutite de comisioane fiind platile facute direct cu cardul.
Citeste un material BankingNews.ro despre Cat costa retragerea de numerar de la bancomat