Astazi, 7 februarie 2017, Curtea Constituţională (CCR) a admis contestația Guvernului la legea conversiei creditelor în franci elvețieni, după ce Executivul a semnalat că actul normativ încalcă mai multe prevederi ale legii fundamentale.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a anunţat că judecătorii CCR au admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Guvernul Cioloș în toamnă.
Legea este neconstituţională deoarece încalcă principiul bicameralismului
„Nu se poate face conversie la data la care s-a luat creditul. Solutia la data incheiererii contractelor e gresita. Principalul motiv pe care am respuns acesasta lege e încălcarea principiului bicameralismului”, a anunţat presedintele CCR, Valer Dorneanu.
Acesta a mai precizat că “soluția Camerei Deputaților este greșită și nu corespunde normelor europene”.
Legea încalcă principiul bicameralismului, având în vedere că forma inițială a legii, adoptată de Senat, a fost fundamental schimbată în Camera Deputaților, care obliga băncile la conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării, a explicat presedintele Valer Dorneanu.
Consecința, a spus președintele CCR, este revenirea la legislația anterioară.
„Conversia se face la data conversiei, nu la data încheierii contractelor de credit” a precizat presedintele CCR.
El a precizat că împrumutații în franci elvețieni vor putea beneficia de impreviziune, în cadrul legii dării în plată și că mai multe detalii vor fi publicate.
„Aici, instanţele urmează să aplice şi principiul impreviziunii pe care l-am dezvoltat la celelalte decizii”, a spus Dorneanu.
Mai exact, debitorii cu credite în franci elvețieni pot apela astfel la instanță, pentru a demonstra impreviziunea si apoi să obțină o reechilibrare a contractului de credit.
Inițiatoarea legii a fost deputata PSD Ana Birchall. Apoi, deputatul Daniel Zamfir a preluat proiectul de lege si a adus modificari.
„Senatul a adoptat legea în formula pe care au redacta-o inițiatorii, iar la Camera Deputaților au fost modificate practic aproape soluțiile legislative, toate articolele. Or, potrivit practicii noastre constante, atunci când (…) se schimbă soluțiile substanțiale, se consideră că s-a încălcat principiul bicameralismului”, a explicat Valer Dorneanu.
Potrivit acestuia, faptul că a doua Cameră este decizională nu înseamnă că poate să adopta legea “într-un mod numai ei propriu”, fiind nevoie să țină cont și de expresia textelor adoptate în prima Cameră.
CCR se pronunta pe aspectele sesizate de Guvernul Ciolos. Curtea Constitutionala ar fi trebuit sa ia o decizie privind legea conversiei la curs istoric inca din 23 noiembrie 2016.
Președintele CCR, Valer Dorneanu, anunța in 18 ianuarie, că legea va fi dezbătută din nou in 7 februarie, deoarece judecatorii inca analizeaza retroactivitatea legii.
Guvernul Ciolos a considerat ca legea opereaza retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului in conditiile in care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de indatorare si un plafon.
Primul ministru a subliniat ca legea nu trebuie sa se adreseze “speculatorilor”, ci “celor carora le este pus in pericol venitul lunar”.
Mugur Isarescu, despre decizia CCR de astazi: „este corecta”
„Decizia CCR este corecta, trebuie pusa in aplicare. Pentru cei cu credite in CHF, solutia e prevazuta in codul civil, la capitolul care se refera la impreviziune. Asa cum in urma de doi ani a sugerat si Banca Nationala, se pot gasi solutii prin negocieri bilaterale ca modalitate de impartire a poverii”.