România s-a angajat la îndeplinirea unor reforme structurale extrem de importante, fără de care nu poate adera la zona euro, a spus ieri șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea.
Dincolo de criteriile nominale prevăzute în tratatul de la Maastricht, România trebuie să îndeplinească criterii reale ce îi pot asigura integrarea.
Astfel, sectorul public și cel privat ar trebui să fie pregătite pentru acest pas, iar nivelul de trai al românilor ar trebui să crească.
„Înainte de a stabili data ţintă este foarte important de stabilit toţi paşii care trebuie să se întâmple până când România poate să adere. Ei sunt cunoscuţi şi printre primii paşi sunt nişte reforme structurale extrem de importante la care România s-a angajat dar pe care nu le-a finalizat şi nu putem vorbi de aderare înainte de finalizarea acestor reforme structurare. În acelaşi timp întreaga zonă euro este într-un mare proces de reformă” a spus Angela Cristea.
Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană nu prevede o dată limită pentru aderarea la zona euro, a mai subliniat reprezentantul Comisiei Europene.
„Nu avem în tratatul de aderare obligaţii de aderare la moneda euro. Nu am stabilit o dată limită pentru că este foarte important atât pentru România cât şi pentru restul zonei euro ca aderarea la această zonă să se facă atunci când statul este pregătit, când mediul de afaceri este pregătit pentru această aderare pentru că vorbim nu numai de criterii nominale ci mai ales de criterii reale. Şi când spunem reale ne referim la nivelul de trai spre exemplu. În cei 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană nivelul de trai a crescut destul de mult, România a recuperat într-o mare măsură decalajele faţă de media europeană”, a spus aceasta.