Peste 90% dintre romanii care isi cumpara un autovehicul il iau cu bani imprumutati de la banca. Unii apeleaza la un credit auto, altii contracteaza imprumuturi de nevoi personale. Unele banci finanteaza doar masini noi, altele si noi si rulate. Bancile te pot ajuta sa finantezi chiar 100% din pretul masinii (BRD) sau 85% din valoarea autovehiculului (Banca Transilvania).
Alegerea bancii si formulei de imprumut poate fi grea. Banci importante inca detin in portofoliu un credit auto standard: CEC Bank, Banca Transilvania, Banca Comerciala Carpatica, BRD, Banca Italo-Romena, Alpha Bank, Unicredit Tiriac Bank, Romania International Bank si Garanti Bank. Dobanzile difera foarte mult de la o banca la alta, dar si in functie de creditul ales: credit auto sau credit de nevoi personale luat pentru achizitia masinii.
Creditele auto, inca preferate de clienti
Doar doua banci finanteaza integral masina printr-un credit auto – BRD si Banca Italo-Romena – restul bancilor cer un avans minim de 15 – 20% din valoarea masinii.
Un credit auto poate impune cumpararea unui autoturism nou sau nu foarte vechi, depinde de banca.
Credit auto fara avans
BRD te ajuta sa-ti indeplinesti visul: masina ta. Fara avans, fara bani de acasa. Pentru un credit auto in lei de la BRD platesti o dobanda efectiva de 14,62%. Creditul este pe o perioada de 5 ani iar rata lunara (descrescatoare) in cazul unui credit de 40.000 de lei va fi de 1.100 lei. Pentru un credit in euro, banca iti percepe o dobanda efectiva de 13,81%. Rata lunara achitata de client va fi de 236 euro.
Si Banca Italo-Romena detine un credit auto in euro, fara avans. Insa DAE este de 17, 05% pentru un credit de 10.000 de euro, pe 5 ani. Prima rata platita de client, in acest caz, va fi de 232 euro.
Cea mai avantajoasa dobanda efectiva (DAE) la un credit auto
Cea mai mica dobanda efectiva pentru un credit auto in lei dar si in euro o gasesti la CEC Bank. Pentru un credit auto in lei banca percepe o DAE de 11, 26% (potrivit datelor de pe site-ul bancii), si un comisioan de analiza dosar de 250 lei. Pentru un credit de 40.000 lei rata lunara va fi de 865.49 lei.
Pentru un credit in euro, CEC Bank percepe o DAE de 7,96%. Ai de achitat un comision de analiza dosar de 60 de euro si un avans minim de 20%. Creditul auto de la CEC Bank il poti accesa pe o perioada de 5 ani, iar daca suma se incadreaza in 10.000 de euro, rata platita lunar va fi de 188 euro (dobanda este variabila).
Pentru un credit auto in lei sau euro poti merge si la Banca Transilvania. Aici gasesti cea de-a doua dobanda avantajoasa din piata, respectiv 12,17% la lei si 8,44% la euro. Creditul auto – Formula BT (masini achizitionate de la dealeri) – se acoda pe o perioada de 5 ani si impune achitarea unui avans minim de 15%.
Pentru un credit in valoare de 45.314 lei (echivalentul a 10.000 euro), pe o perioada de 60 luni, cu comision platit la acordare, rata lunara este de 997,48 lei, DAE (Dobanda Anuala Efectiva) este 12.17%, iar valoarea totala platibila de catre client este 59.848,8 lei. Si pentru un credit in euro, Banca Transilvania detine a doua dobanda din piata – DAE de 8, 44%. Rata lunara pentru un credit pe 5 ani in valoare de 10.000 de euro va fi de 200 euro.
Credit auto sau credit de nevoi personale?
„Dobanda este mult mai atractiva in cazul unui credit auto decat in cazul unui imprumut de nevoi personale. Si asta o putem spune si prin prisma garantiilor care totusi exista in cazul unui credit auto versus credit de nevoi personale. Insasi masina este o garantie”, este parerea unui dealer auro – Catalin Negescu.
Avantajul creditului de nevoi (consum) consta in lipsa avansului, a restrictiilor. Si, de ce nu, creditul de nevoi nu necesita multe acte aduse la banca. „Omul acceseaza un credit, dispune de niste bani si atunci poate sa ii utilizeze asa cum doreste dumnealui”, spune Catalin Negescu.
Cei care apeleaza la un credit de nevoi personale trebuie sa stie ca dobanzile si comisioanele sunt diferite, fiind mai ridicate. Spre exemplu, daca in cazul unui credit auto in lei de la CEC Bank, DAE este de 11,26%, in cazul unui imprumut de nevoi, DAE creste la 13,80%. Aceeasi situatie o intalnim si la Banca Transilvania. Daca la creditul auto DAE este de 12,17%, in cazul unui imprumut de nevoi, DAE creste la 14,07%.
Aceste diferente de costuri sunt valabile la mai toate bancile (exceptie fac ofertele promotionale la creditele de nevoi) si potrivit analistilor, in cei cinci ani de plata a creditului de nevoi, clientii vor da inapoi bancii cu pana la 50% in plus fata de imprumutul auto.
Gabriela Dinu