Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Cel mai mare ETF cu investiții în acțiuni românești, ETF BET Patria – Tradeville, depășește 300 milioane de lei în active și anunță reducerea costurilor de operare
Share
Notification Show More
Latest News
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Banca Transilvania, creștere semnificativă a activității în primele 3 luni din 2025, cu 130.000 de clienți noi. Cum vede Ömer Tetik România după alegerile de duminică: ”așteptăm finalizarea incertitudinilor politice și implementarea reformelor structurale. România are o economie mult mai dezvoltată decât în alți ani, ceea ce ne face încrezători că vom trece cu bine peste această perioadă de turbulențe”
Stiri de top
De ce are România nevoie de o bancă de dezvoltare? Dan Sandu, CEO, explică: BID este o instituție creată cu misiunea clară de a reduce dezechilibrele acolo unde piața bancară nu reușește singură
Opinii Stiri de top
Inflația stagnează, dobânda cheie poate rămâne neschimbată, dar incertitudinile cresc. Erste revizuiește în sus prognoza pentru inflație, iar ING nu exclude ca relaxarea monetară să fie amânată până în 2026
Stiri de top
BCR finanțează Grupul Alerion cu 18,5 milioane de euro pentru dezvoltarea unui proiect fotovoltaic de 35 MW în România. Bogdan Dima: Putem să contribuim la dezvoltarea de noi proiecte care prioritizează securitatea energetică a României
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Analize > Cel mai mare ETF cu investiții în acțiuni românești, ETF BET Patria – Tradeville, depășește 300 milioane de lei în active și anunță reducerea costurilor de operare
AnalizeStiri de top

Cel mai mare ETF cu investiții în acțiuni românești, ETF BET Patria – Tradeville, depășește 300 milioane de lei în active și anunță reducerea costurilor de operare

Cornel Dinu
Last updated: 04/06/2024 9:54
Cornel Dinu 12 luni ago
Share
SHARE

Fondurile de investiții de tip ETF (Exchange Traded Fund) sunt în expansiune la nivel mondial. Reprezentând o variantă simplă și rapidă de a investi la bursa, fără bătăi de cap referitoare la alegerea celor mai bune acțiuni, a sumelor de plasat în fiecare sau a momentelor optime de cumpărare sau vânzare, aceste fonduri atingeau active totale de aproximativ 11,6 trilioane de dolari la nivel mondial, la sfârșitul anului trecut.

Interesul pentru aceste instrumente s-a remarcat și în România. Fondul ETF BET Patria – Tradeville administrat de SAI Patria Asset Management a depășit recent active totale de 300 milioane de lei. Fondul este primul fond de tip Exchange Traded Fund din România și cel mai mare ETF care investește în acțiuni românești. Acesta oferă publicului o alternativă simplă și modernă pentru a beneficia de performanțele celor mai importante companii românești listate la Bursa de Valori București (BVB), din sectoare diverse de activitate. Creșterea și profiturile unor companii precum OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast și Aquila Part Prod Com și Purcari Wineries, sunt accesibile prin fondul ETF BET Patria – Tradeville.

Activele nete totale ale fondului au crescut cu 80,9% în 2024, de la 170,5 milioane lei la începutul anului până la 308,5 milioane de lei la data de 29 mai. În ultimii trei ani încheiați la data de 30 aprilie 2024, activele nete totale ale ETF BET Patria – Tradeville au crescut cu 1.387,3% (reprezentând o creștere de peste 14 ori), față de o creștere medie a activelor fondurilor deschise de acțiuni din România cu 114,3% și în comparație cu o scădere medie a activelor tuturor fondurilor deschise din România cu 5,3% în aceeași perioadă, conform datelor publicate de Asociația Administratorilor de Fonduri din România (AAF).

Numărul de investitori în ETF BET Patria – Tradeville era de 20.683 la finalul lunii aprilie 2024, în creștere 35,6% față de finalul anului trecut și cu 1.107,4% în ultimii trei ani (aceasta din urma reprezentând o creștere de peste 12 ori). De remarcat că numărul de investitori în fond reprezenta 23,2% din numărul total de investitori în fonduri deschise de acțiuni din România la 30 aprilie 2024, conform datelor publicate de AAF.

Performanța adusă de fond investitorilor, măsurată ca și variație a valorii unității de fond, a fost de +48,2% pe ultimele 12 luni încheiate la 28 mai 2024 și de +76,5% în ultimii trei ani încheiați la aceeași data – performanțe remarcabile în comparație cu alternativele clasice de plasare a economiilor ca de exemplu depozitele bancare. Desigur, investiția în fonduri implică și riscul unor fluctuații de preț, motiv pentru care se recomanda plasarea banilor în fond pe termene mai lungi, de trei sau cinci ani (nu există, însă, restricții penalități la ieșireea din fond în orice moment).

Performanțele prezentate mai sus sunt nete, după costurile plătite de fond. Investitorii în fond nu plătesc niciun cost către fond sau administratorul acestuia, aceștia plătind doar comisioanele de tranzacționare către intermediarul prin care realizează tranzacții la bursă.

Conform datelor publicate de AAF, ETF BET Patria – Tradeville a fost cel mai performant fond deschis de acțiuni din România, atât pe ultimele 12 luni încheiate la 30 aprilie 2024 (cu un randament de +41,4%), cât și pe ultimele 36 de luni încheiate la aceeași dată (cu un randament de +69,1%).

Fondul ETF BET Patria – Tradeville este listat la Bursa de Valori București (BVB) din anul 2012 și se tranzacționează la bursă cu simbolul TVBETETF. Investiția în fond sau ieșirea din acesta se realizează prin orice intermediar autorizat să tranzacționeze la BVB, prin cumpărarea sau vânzarea de unități de fond la bursă, după o procedură similară cu investiția în orice acțiune sau alt instrument listat. Investiția minimă în fond reprezinta echivalentul unei unitati de fond, cu o valoare de aproximativ 27,5 lei la data de 28 mai 2024.

Fondul beneficiază de serviciile de furnizor de lichiditate ale SSIF TradeVille SA, care asigură lichiditatea pentru investitorii care vor să cumpere sau să vândă unitățile de fond la bursă (astfel că investitorii să găsească oricând unități de fond la vânzare, pentru cumpărarea acestora, sau cerere pentru unitățile de fond la momentul vânzării lor). Depozitarul fondului este BRD – Groupe Societe Generale, acesta având drept rol păstrarea în siguranță a activelor fondului și certificarea calculului valorii unității de fond.

Conform informațiilor publicate de BVB, ETF BET Patria – Tradeville a ocupat locul 9 în topul celor mai lichide instrumente tranzacționate la Bursa de Valori București în luna aprilie 2024, cu o valoare a tranzacțiilor de 31,2 milioane de lei, luând în calcul tranzacțiile cu toate emisiunile de acțiuni, obligațiuni și alte instrumente realizate pe toate piețele administrate de BVB în aprilie. Valoarea tranzacțiilor cu unitățile fondului în ultimele 12 luni încheiate la 29 mai 2024 era de 192,3 milioane de lei, valoare superioară activului mediu al fondului pe ultimele 12 luni.

Ca urmare a dezvoltării fondului și a creșterii activelor sale, administratorul acestuia a anunțat recent reducerea unor costuri de operare: comisionul de administrare plătit de fond se reduce de la 0,0750%/lună la 0,0625%/lună, comisionul de depozitare a activelor plătit de fond se reduce de la 0,015%/lună la 0,014%/lună, comisionul de decontare a tranzacțiilor cu acțiuni plătit de fond se reduce de la 0,010% la 0,008%, comisionul de custodie a instrumentelor financiare plătit de fond se reduce de la 0,05%/an la 0,04%/an, iar comisionul de tranzacționare plătit de fond pentru tranzacțiile realizate la BVB se reduce de la 0,20% la 0,18%.

Toate aceste costuri sunt plătite direct de fond, nu de către investitori. Modificarile de mai sus intră în vigoare începand data de 1 iulie 2024. În urma acestor reduceri, impactul anual al costurilor totale ale fondului a fost estimat la 1,35%/an, din care costul de administrare (de 0,75%/an) împreună cu restul costurilor de operare reprezintă 1,13%, iar costurile de tranzacționare reprezintă 0,22%. Acestea au fost estimate pe baza costurilor istorice înregistrate de fond ajustate cu procentele reduse menționate anterior și pentru tranzacțiile excepționale înregistrate de fond în perioada de calcul.

Dividendele încasate de fond de la emitenții acțiunilor din portofoliu sunt reinvestite de către acesta și contribuie la creșterea performanțelor sale. Fondul nu plătește impozit pe dividende, fiind, astfel, în măsură să reinvestească integral dividendele brute încasate. Conform unei analize realizate de administratorul fondului, impozitul economisit de fond pe dividendele estimate a fi încasate de acesta pe parcursul anului 2024 reprezintă aproximativ 0,41% din activul net total curent al fondului, compensând o parte semnificativă a costurilor de operare ale acestuia.

Furnizorul de lichiditate al fondului, SSIF TradeVille SA, a anunțat introducerea unei oferte speciale pentru clienții proprii care tranzacționează unitățile de fond ETF BET Patria – Tradeville la BVB, respectiv un comision variabil redus de la 0,43% la 0,35% pentru majoritatea clienților; pentru clienții Platinum, acest comision va fi de 0,30%. Aceste modificări de comisioane ale SSIF TradeVille intră în vigoare începând cu data de 6 iunie 2024.

Informații suplimentare despre ETF BET Patria – Tradeville și investiția în acesta sunt disponibile aici, pe siteul web al societatii de administrare, SAI Patria Asset Management, la adresa www.patriafonduri.ro.

Material realizat de Răzvan Pașol, Director General Patria Asset Management

You Might Also Like

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

Banca Transilvania, creștere semnificativă a activității în primele 3 luni din 2025, cu 130.000 de clienți noi. Cum vede Ömer Tetik România după alegerile de duminică: ”așteptăm finalizarea incertitudinilor politice și implementarea reformelor structurale. România are o economie mult mai dezvoltată decât în alți ani, ceea ce ne face încrezători că vom trece cu bine peste această perioadă de turbulențe”

De ce are România nevoie de o bancă de dezvoltare? Dan Sandu, CEO, explică: BID este o instituție creată cu misiunea clară de a reduce dezechilibrele acolo unde piața bancară nu reușește singură

Inflația stagnează, dobânda cheie poate rămâne neschimbată, dar incertitudinile cresc. Erste revizuiește în sus prognoza pentru inflație, iar ING nu exclude ca relaxarea monetară să fie amânată până în 2026

BCR finanțează Grupul Alerion cu 18,5 milioane de euro pentru dezvoltarea unui proiect fotovoltaic de 35 MW în România. Bogdan Dima: Putem să contribuim la dezvoltarea de noi proiecte care prioritizează securitatea energetică a României

TAGGED: Patria Asset Management, Razvan Pasol, ATF BET Patria, BVB, Bursa, actiuni bursa
Cornel Dinu 04/06/2024
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article FORUMUL FINANȚĂRII VERZI. Crymhylde Galos, Banca Transilvania, despre importanța facilităților fiscale pentru a încuraja sustenabilitatea: ”Aici vorbim despre o zonă neagră, nu verde. Degeaba stimulăm și finanțăm investițiile de eficiență energetică, dacă nu se vede și o încurajare cu impozite mai mici”
Next Article Flavia Popa, BRD: Uneori se întâmplă ca discuțiile bilaterale dintre bancă și client să erodeze puțin încrederea. De aceea este nevoie de o a treia opinie, care vine de la CSALB

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

22 de ore ago

Banca Transilvania, creștere semnificativă a activității în primele 3 luni din 2025, cu 130.000 de clienți noi. Cum vede Ömer Tetik România după alegerile de duminică: ”așteptăm finalizarea incertitudinilor politice și implementarea reformelor structurale. România are o economie mult mai dezvoltată decât în alți ani, ceea ce ne face încrezători că vom trece cu bine peste această perioadă de turbulențe”

2 zile ago

De ce are România nevoie de o bancă de dezvoltare? Dan Sandu, CEO, explică: BID este o instituție creată cu misiunea clară de a reduce dezechilibrele acolo unde piața bancară nu reușește singură

2 zile ago

Inflația stagnează, dobânda cheie poate rămâne neschimbată, dar incertitudinile cresc. Erste revizuiește în sus prognoza pentru inflație, iar ING nu exclude ca relaxarea monetară să fie amânată până în 2026

2 zile ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?