Crymhylde Galos, Director Adjunct Programe Europene și Credite Verzi, Banca Transilvania, a vorbit în cadrul conferinței ”Forumul Finanțării Verzi”, organizată de publicațiile BankingNews și GreenCommunity, despre rolul pe care îl pot avea facilitățile fiscale în tranziția verde a României, subliniind faptul că reducerea impozitelor și taxelor pentru proiectele de eficiență energetică ar impulsiona investițiile în această direcție.
”În privința facilităților fiscale, vorbim despre o zonă neagră, nu verde, pentru că în afară de facilitățile fiscale care țin de producția energie, nu am văzut, nici la nivel macro, nici la nivel micro, ca statul să încurajeze efectiv, și subliniez cuvântul efectiv, cu o taxare mai mică pe cei care au eficiență energetică. Degeaba încurajăm și finanțăm firmele să-și reducă consumul de energie, dacă nu se vede și o impulsionare, o încurajare din punctul de vedere al taxării. Nu am văzut la nivel de primării să reducă impozitele pentru casele eficiente energetic sau pe cei investesc în această direcție. Politica guvernamentală ar trebui să se ducă și în acest sens, pentru că atunci ar impulsiona și mai mult apetitul consumatorilor pentru investiții verzi”, a precizat Crymhylde Galos.
În opinia sa, România ar trebui să adopte mai multe măsuri de reducere a impozitelor și taxelor pentru populație și companii pentru a încuraja investițiile în producția de energie verde sau în eficiența energetică, luând ca exemplu statele din vestul Europei, cum ar fi Germania, Franța sau Spania, care acordă o atenție specială facilităților fiscale.
Crymhylde Galos este de părere că sustenabilitatea trebuie privită de companii ca o oportunitate, dincolo de ideea că se transformă într-o obligativitate prin reglementări legislative. ”Eu sunt adepta oportunităților mai degrabă decât a împovorării cu necesități legislative. Ca și sistem financiar foarte reglementat urmărim legislația și o punem în aplicare, aici nu este discuție. Dar ca să ajungi la nivelul clientului, trebuie să te uiți la oportunitate și clientul să înțeleagă această oportunitate, și mai presus de asta trebuie să-și dorească, adică el, clientul, să vadă oportunitatea. Degeaba vreau să-i vând eu ceva ce apare în legislație, dacă pentru client este o non-valoare”, a explicat directorul adjunct Programe Europene și Credite Verzi de la Banca Transilvania.
Crymhylde Galos a susținut că pentru ca tranziție verde să nu devină împovărătoare prin abordarea legislativă este necesară o comunicare permanentă și constructivă pe palierul educației, astfel încât oamenii să conștientizeze importanța sustenabilității și a dezvoltării durabile. ”Necesitatea întrepătrunderii între conștientizare, educare și oportunitate este foarte mare. Sectorul bancar nu are doar acest rol de conformare la legislație, ci este un pilon al societății. Obligația noastră, ca și finanțatori, este de a crește societatea, iar pentru asta trebuie să explicăm importanța sustenabilității. Consider că o mai strânsă legătură între zona politicului, executiv, instituții financiar-bancare și piața ONG-urilor ar fi absolut necesară”, a mai spus oficialul Băncii Transilvania.
Totodată, Crymhylde Galos a mai arătat că atunci când vorbim despre tranziția verde nu ar trebui să ne limităm numai la locuințe verzi și energie din surse regenerabile, ci ar trebui să avem în vedere toate categoriile de investiții pentru sustenabilitate, de la eficientizarea utilizării apei, partea de reciclare, circularitate sau împădurire. ”Nu trebuie să abordăm problema unidirecțional când ne raportăm la sustenabilitate, discutând numai de clădiri verzi și energie verde. Asta a fost cel mai ușor de gândit, de vândut sau de înțeles”, a subliniat domnia sa.
”La Banca Transilvania, am început discuția despre creditele verzi și finanțarea sustenabilă în 2020, când pe piața bancară discuția principală era despre pandemie. Practic, am abordat această temă din februarie 2020, pentru că atunci au apărut primele cerințe de conformare pentru sistemul financiar-bancar. Primii care s-au uitat la acest aspect au fost colegii noștri de risc. Ne-am concentrat în primul rând să contracarăm ideea că abordarea legislativă este împovărătoare și am vorbit mai mult despre oportunitățile pe care le conferă sustenabilitatea unui business. De asemenea, ne-am orientat după cererea din piață, adaptându-ne oferta după cerințele clienților”, a conchis Crymhylde Galos.
Florin Dănescu (Asociația Română a Băncilor), Florin Dragu (Banca Națională a României), Nicu Ștefănuță (europarlamentar verde român, membru al Comisiei de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară și Vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European), Laura Petrescu (Avocat fondator GreenLaw și Ambasador European al Pactului pentru Climă), Crymhylde Galos (Banca Transilvania), Iuliana Tiba (BRD Groupe Société Générale), Cătălin Cepișcă (Raiffeisen Bank), Ana Maria Balan (Garanti BBVA) și Ștefan Manole (ProCredit Bank) au fost speakerii evenimentului.