Inflația și ROBOR vor continua să scadă, cursul valutar va crește ușor, în următoarele 12 luni, arată cel mai recent sondaj al Asociației CFA România.
Însă, potrivit asociației, doar 65% dintre analiști anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni și doar 70% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (30% văd stagnare) se arată întru-un comunicat de presă al CFA.
Adrian Codirlașu: Incertitudinea fiscală ridicată și anticipațiile de majoare a fiscalității vor afecta încrederea în economie
“Uitându-ne la sondajul privind riscurile în următorii doi ani, probabil riscul geopolitic în țările din Europa Centrală și de Est nu este corect evaluat de către piețe, putându-se întâmplă corecții funcție de evoluția războiului din Ucraina.
De asemenea, în cazul României, incertitudinea fiscală ridicată precum și anticipațiile de majoare a fiscalității în condițiile unui defict bugetar ridicat, va avea impact negativ asupra încrederii în economie în următoarele 12 luni”, declară Adrian Codirlașu, Vicepreședinte al Asociației CFA România.
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (februarie 2025) a scăzut față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 5,57%, cea mai mică valoare din ultimele 20 de luni. Însă, doar 65% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni.
În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, în jur de 70% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0030 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0416 lei pentru un euro.
Riscul cibernetic, geopolitic și climatic intră în sondajul CFA
Pentru prima dată, CFA introduce și întrebări cu privire la intensitatea de manifestare a mai multor riscuri: economice, geopolitice precum și climatice care pot afecta România.
Conform răspunsurilor participanților:
Principalele riscuri anticipate pentru următorii doi ani provin din afară economiei și anume riscul de conflicte armate între state și riscul de dezinformare. Acestea sunt urmate de riscul de atacuri cibernetice.
Pe al doilea loc sunt plasate riscurile economice, iar dintre acestea se remarcă riscul de declin economic, riscul de ne-sustenabilitate a datoriei publice urmat de riscul de inflație.
Riscurile climatice sunt plasate pe ultimul loc în ceea ce privește intensitatea. Dintre acestea se remarcă riscul de climă extremă precum și poluarea.
Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de 12 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.