[dropcap]B[/dropcap]ancile inventeaza tot felul de taxe si comisioane pentru toate operatiunile, exceptandu-le pe cele legate de creditare, in conditiile in care cererea pentru imprumuturi a scazut considerabil. Politica respectiva are rolul de a suplini golul lasat de incasarile din activitatea de finantare la capitolul venituri. Asa se face ca institutiile de credit depasesc uneori orice asteptari prin imaginatia de care dau dovada in a identifica noi biruri, chiar si pentru servicii inchipuite.
O asemenea taxa cu adevarat ridicola, nu prin dimensiunea ei ci prin caracterul absurd, este reprezentata de comisionul perceput de banci pentru retragerile de numerar programate dar neefectuate. Aproape toate institutiile de credit solicita clientilor care doresc sa retraga sume mari de bani (in cele mai multe cazuri peste 10.000 lei) sa notifice cu o zi inainte aceasta intentie la ghiseu. Insa, in cazul in care clientul nu se prezinta a doua zi pentru a ridica banii doriti, unele banci retin o taxa, care difera de la 0,1% la 1%, ca penalizare pentru aceasta neobrazare.
Chiar daca pare un comision insignifiant, daca avem in vedere ca acesta va fi calculat la sume mari situatia se schimba. Bancile care percep un asemenea comision sunt: BCR (1%), Alpha Bank (0,75%), Bank of Cyprus (0,5%), Banca Transilvania (0,25%), Libra Bank (0,25%), ProCredit Bank (0,25%), Millennium Bank (0,2%), Garanti Bank (0,2%), OTP Bank (0,2%) si Intesa Sanpaolo Bank (0,1%). Dupa cum se poate observa exista multe alte institutii de credit care nu-si taxeaza clientii pentru faptul ca nu au venit sa ridice banii pentru care-si facusera programare.
Bancile pun aceste comisioane pe seama costurilor pentru serviciile de transport de bani, insa daca un client insista pentru retragerea unei sume fara notificarea prealabila, unele institutii de credit sunt dispuse sa-i puna la dispozitie banii contra unei alte taxe. Este vorba despre comisionul de retragere de numerar pentru sumele mari neprogramate, care este mult mai mare decat taxa perceputa pentru retragerile de numerar uzuale. Bancile care aplica comisionul pentru retragerile de valoare mare pentru care nu exista o notificare din ziua precedenta sunt: BCR (1%), Volksbank (1%), Millennium Bank (1%), Banca Romaneasca (1%), Bank Leumi (1%), Credit Agricole Bank Romania (1%), Raiffeisen Bank (1%), Bank of Cyprus (1%), Alpha Bank (0,75%), CEC Bank (0,75% pentru si 1% pentru valuta), Intesa Sanpaolo Bank (0,75%), Romanian International Bank (0,7%), OTP Bank (0,5%), ProCredit Bank (0,3%) si Libra Bank (0,25% care se adauga la comisionul de retragere numerar uzual).