Daca esti tentat la inceput de an sa incepi sa economisesti, bancile iti ofera depozite cu dobanzi bune. Bancile de talie mica si medie nu renunta la lupta pentru atragerea de resurse de la clienti si ofera dobanzile cele mai bune, in timp ce jucatorii mari isi protejeaza profitabilitatea.
Pentru o suma de 10.000 de euro, depusa intr-un depozit pe o perioada de trei luni, cu plata dobanzii la scadenta, bancile de pe piata din Romania ofera o dobanda anuala cuprinsa intre 4,25% si 1,50%, ceea ce se traduce intr-un castig cuprins intre 89,25 si 31,5 euro.
Bancile grecesti ATE Bank si Piraeus Bank sunt cele care practica in prezent rata cea mai ridicata a dobanzii, de 4,25% pe an. Astfel, la maturitatea depozitului, dupa cele trei luni de la depunerea banilor, castigul obtinut va fi de 89,25 de euro. Comisionul de retragere a numerarului in ziua scadentei este de 0% si de 0,5% dupa aceasta data. Rata dobanzii practicata de cele doua banci este identica pentru ca in vara anului trecut ATE Bank a fost preluata de Piraeus Bank.
Urmatoarea banca clasata in topul celor care ofera cele mai mari dobanzi la euro este Volksbank, cu o rata anuala de 4%, practicata pentru sumele depuse pe trei luni, la finalul carora bonificatia va fi de 84 de euro. Comisionul de retragere a numerarului in ziua scadentei este de 0% si de 0,4%, dupa aceasta data.
OTP Bank afiseaza o dobanda de 3,90% pe an, pentru depozitele constituite la trei luni, astfel ca la finalul perioadei castigul astfel obtinut va fi de 81,90 euro. si aici, comisionul de retragere a numerarului in ziua scadentei este de 0% si de 0,4%, dupa aceasta data.
Alpha Bank, cea mai mare banca cu capital grecesc din Romania, practica o dobanda pentru Depozitul Anului de 3 luni de 4%, astfel ca suma castigata la maturitatea depozitului va fi de 78 euro. Comisionul de retragere a numerarului este zero.
In aceleasi conditii, Banca Carpatica ofera o dobanda de 3,50% pe an, astfel ca la finalul perioadei suma primita in plus pentru cei 10.000 de euro va fi de 73,50 euro. Atentie insa la comisionul de retragere a numerarului, pentru ca acesta este zero doar pentru depozitele constituite pentru o perioada mai mare de trei luni, in caz contrar practicandu-se unul de 0,2%.
Acelasi nivel al dobanzii, de 3,5% pe an, este practicat si de Banca Feroviara, prin depozitul Intercity. La maturitatea acestuia, suma castigata este tot de 73,50 euro. Aici, comisionul de retragere este 0% in ziua scadentei, si de 0,5% in rest.
O rata a dobanzii ceva mai mica, de 3,4% pe an, ofera Bancpost. La maturitatea depozitului, bonificatia va fi de 71,4 euro. Atentie insa la comisionul de retragere a numerarului care este de 0,4%.
ProCreditBank este urmatoarea banca clasata dupa cele mai mari dobanzi oferite la euro, astfel ca institutia afiseaza o rata anuala de 3,3%. Castigul obtinut in urma depunerii celor 10.000 de euro va fi astfel de 69,3 euro. Banca practica un comision de administrare a contului curent de 0,5 euro. De asemenea, la finalul perioadei, comisionul de retragere va fi de 0% pentru ridicarea banilor in cinci zile de la scadenta si de 0,55% in alte conditii.
Marfin Bank are in oferta sa un depozit la termen pentru care afiseaza o dobanda anuala de 3,25%, suma astfel acumulata fiind de 68,25 euro. Comisionul de retragere a numerarului este insa de 0,5% si in ziua scadentei si intr-o alta data.
Banca Centrala Europeana (BCE) a decis joi sa mentina dobanda de referinta la 0,75%, cel mai scazut nivel de la crearea zonei euro. Pe piata din Romania, dobanzile practicate de bancile comerciale pentru depozitele in euro raman unele ridicate. Bancile grecesti ocupa primele locuri in topul institutiilor care ofera cele mai atractive dobanzi, explicatia constand in nevoia acestora de lichiditati.