Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Ce probleme provocate de pandemie au raportat firmele către BNR: 77% nu au accesat finanțare de la instituții de credit sau IFN. Cum aleg companiile banca cu care vor să lucreze și cine are șanse mai mari să obțină un credit
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri de top > Ce probleme provocate de pandemie au raportat firmele către BNR: 77% nu au accesat finanțare de la instituții de credit sau IFN. Cum aleg companiile banca cu care vor să lucreze și cine are șanse mai mari să obțină un credit
Stiri de top

Ce probleme provocate de pandemie au raportat firmele către BNR: 77% nu au accesat finanțare de la instituții de credit sau IFN. Cum aleg companiile banca cu care vor să lucreze și cine are șanse mai mari să obțină un credit

Gabriela Dinu
Last updated: 08/07/2021 14:53
Gabriela Dinu 4 ani ago
Share
85% dintre companii au utilizat pentru finanțare doar resurse interne
SHARE
85% dintre companii au utilizat pentru finanțare doar resurse interne

Sondajul privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România, realizat de BNR cu ajutorul a aproximativ 11 000 de companii, arată o normalizarea graduală a activității economice, în special după începerea campaniei de vaccinare. În perioada analizată, peste o treime dintre companiile nefinanciare au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri de până la 25%, în creștere cu 12 puncte procentuale comparativ cu rezultatele ediției I a sondajului din anul 2020, menționează Banca Națională.

Contents
Principalele surse de finanțare ale companiilor în pandemieIntermedierea financiară, problema multor companiiFondurile europene, neinteresante pentru companiiCe tip de companie are șanse să obțină finanțareFactorii care influenteaza accesul la finantare. Companiile consieră că relația cu banca a rămas nemodificatăCum aleg companiile banca cu care vor să lucreze

Potrivit datelor disponibile în raport, tot mai multe companii nefinanciare au raportat faptul că nu au accesat finanțare de la instituții de credit sau IFN – 77%, in crestere de la 75%.

Proporția corporațiilor care au apelat la finanțare de la bănci și IFN și au obținut întreaga sumă solicitată s-a menținut la un nivel constant, de 49%, în timp ce în cazul IMM, numai 16 la sută dintre acestea au reușit să acceseze întreaga finanțare dorită, în scădere cu 2 puncte procentuale. De remarcat este și faptul că rata de respingere a dosarelor de credit este mai scăzută în cazul companiilor de mari dimensiuni (1 la sută), față de IMM (2,5 la sută).

În ceea ce privește opinia companiilor cu privire la evoluția condițiilor de creditare, 20 la sută dintre întreprinderi care au contractat sau au în derulare un credit consideră că nivelul ratelor de dobândă și al costului finanțării, altul decât ratele de dobândă (comisioane, taxe etc.), a crescut, în timp ce 11 la sută dintre acestea sunt de părere că cerințele privind valoarea sau tipul garanției s-au înăsprit.

Principalele surse de finanțare ale companiilor în pandemie

În perioada aprilie 2020 – martie 2021, o proporție semnificativă a companiilor (85 la sută) a utilizat pentru finanțare doar resurse interne, respectiv reinvestirea profitului sau vânzarea de active din patrimoniul firmei (62 la sută) și finanțare sub formă de credite de la acționari sau majorări de capital (23 la sută).

Se remarcă scăderea frecvenței de apelare la descoperitul de cont și linii de credit, numai 9 la sută dintre firme utilizându-le drept sursă de finanțare, față de peste 40 la sută în urmă cu un an. De asemenea, rata de utilizare a creditelor bancare și comerciale a scăzut simțitor, de la 62 la sută la 17 la sută în exercițiul curent.

Intermedierea financiară, problema multor companii

Reducerea finanțării bancare în această perioadă când companiile se confruntă cu probleme importante de lichiditate arată deficiențe în procesul de intermediere financiară care se suprapune vulnerabilităților existente anterior determinate, pe de o parte, de problemele de capitalizare ale firmelor, iar, pe de altă parte, de preferința acestora de a apela la finanțări externe, în special de la compania-mamă, în cazul firmelor cu investiții străine directe.

Demararea programelor „IMM Invest” și „IMM Leasing” a susținut capacitatea de rambursare a firmelor și a diminuat costurile asociate finanțărilor. Astfel, la finalul anului 2020, soldul creditelor acordate prin programul „IMM Invest” era de 20,2 miliarde lei, reprezentând 23 la sută din valoarea împrumuturilor acordate IMM. Prelungirea programului pentru anul 2021 cu un plafon de 15 miliarde lei va continua să susțină lichiditatea companiilor. În plus, programul „Agro IMM INVEST” ce se adresează companiilor din agricultură poate reprezenta un imbold pentru modernizarea sectorului și poate contribui la diminuarea deficitului de cont curent aferent produselor agroalimentare.

Insă, cele mai multe companii nu au apelat la surse de finanțare din afara companiei în ultimele 12 luni (64 la sută, în creștere cu 4 puncte procentuale față de ediția I a sondajului din 2020).

Fondurile europene, neinteresante pentru companii

Absorbția fondurilor europene de către companiile nefinanciare autohtone se situează sub nivelul potențial, în contextul în care sub 1% dintre firme au accesat astfel de fonduri în ultimul an, în timp ce 90 la sută dintre acestea nu au avut experiență în utilizarea de fonduri europene pentru dezvoltarea activității firmei. Dintre sectoarele economice, companiile din sectorul industrial au accesat în cea mai mare proporție, deși foarte redusă și în acest caz – doar 2 la sută.

În funcție de dimensiunea companiei, corporațiile tind să acceseze într-o mai mare măsură fonduri europene.Interesul pentru obținerea de fonduri europene se menține la un nivel constant și superior ratei efective de accesare a resurselor, respectiv 10 la sută dintre companiile autohtone au declarat că vor apela la astfel de fonduri în următoarele 12 luni. Corporațiile intenționează să apeleze la fonduri europene într-o mai mică măsură (8 la sută) comparativ cu IMM (10 la sută), o explicație putând fiind utilizarea mai intensă a altor forme de finanțare, precum finanțarea bancară.

Ce tip de companie are șanse să obțină finanțare

Raportul punctează că firmele din servicii care activează în domenii care presupun o intensitate mai redusă a gradului de cunoaștere (less knowledge intensive) au raportat într-o proporție mai ridicată obținerea finanțării solicitate prin credit (37 la sută), față de întreprinderile care oferă servicii cu un nivel ridicat al cunoașterii (knowledge intensive, 25 la sută). De asemenea, rata de succes în obținerea creditului solicitat este superioară în cazul firmelor importatoare (56 la sută), comparativ cu cele exportatoare (48 la sută).

Factorii care influenteaza accesul la finantare. Companiile consieră că relația cu banca a rămas nemodificată

Dintre companiile nefinanciare autohtone respondente, care au accesat un credit în ultimul an, 82 la sută consideră că relația cu instituțiile financiare s-a menținut relativ nemodificată și circa 9 la sută au raportat o îmbunătățire a colaborării.

Potrivit companiilor, cuantumul disponibil al împrumutului și maturitatea, precum și cerințele privind valoarea sau tipul garanției reprezintă factori care au înregistrat relaxări și au contribuit la decizia de solicitare a unui credit în ultimele 12 luni pentru 8 la sută, respectiv 7 la sută și 11 la sută dintre acestea.

Cum aleg companiile banca cu care vor să lucreze

Principalele aspecte care stau la baza deciziei de alegere a instituției de credit pentru acordarea unui împrumut, indicate de către companiile participante la sondaj, arată că relația deja existentă cu banca și costurile oferite contează cel mai mult în alegerea ce urmează a fi luată.

Potrivit sondajului BNR, relația de afaceri pe care firma o are deja cu instituția financiară conteaz in proportie de 80 la sută, apo conteazăi costurile mai reduse oferite, comparativ cu alte instituții financiare – 32 la sută, urmează condițiile, termenii de creditare sau clauzele contractuale mai avantajoase (altele decât costurile creditului: maturitatea, sumă aprobată mai mare, birocrația scăzută sau durata de aprobare mai redusă etc.) – 30 la sută, precum și reputația sau notorietatea instituției financiare care are însemnătate pentru 21 la sută dintre companii.

Sondajul este efectuat semestrial de BNR în lunile martie și septembrie. Are la bază un chestionar care este transmis unui eșantion de aproximativ 11 000 de companii nefinanciare, dintre care circa 85 la sută sunt IMM, corporațiile fiind incluse exhaustiv. În ediția de față, sondajul s-a derulat în perioada martie – mai 2021

You Might Also Like

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

TAGGED: IMM Invest, finantare, companii nefinanciare, IFN, descopertit de cont, economie, firme, IMM, companii, credit, linii de credit, BNR, companie, imprumut, sondaj BNR, lei, intermediere financiara, banca, pandemie, fonduri europene
Gabriela Dinu 08/07/2021
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article Cum își aleg tinerii banca cu care lucrează. Generația Z se bazează pe tehnologie, însă apreciază cel mai mult relațiile personale. 84% spun că au un cont bancar, iar 55% preferă plățile contactles
Next Article Start Major, programul UniCredit Bank de educație financiară și pentru carieră, a adus la cursuri peste 1700 liceeni în cea de-a doua ediție

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

2 ore ago

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

3 ore ago

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

7 ore ago

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

7 ore ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?