Preşedintele Consiliului Concurenţei Bogdan Chiriţoiu a respins miercuri concluziile raportului comisiei parlamentare privind manipularea ROBOR, apreciind că documentul este prost şi plin de erori şi răstălmăciri.
Bogdan Chiriţoiu a declarat la Realitatea TV că parlamentarii au avut iniţial un verdict şi au căutat mai târziu argumentele care sa le susţină concluzia. Preşedintele Consiliului Concurenţei a recomandat celor care îi solicită demiterea să mai aştepte cîteva luni, pentru că în curând i se termină mandatul.
El a spus că a avut o colaborare deschisă cu comisia parlamentară, care a primit chiar mai multe documente decât dă instituţia, în mod obişnuit, judecătorilor care se pronunţă în speţele autorităţii.
Chiriţoiu reamintește că în cazul creşterii ROBOR din 2008 nu a fost o manipulare, ci un atac speculativ care a încetat în urma intervenţiei BNR, care a plafonat indicatorul. „Situaţia din 2008 nu are nicio legătură cu cea de astăzi”, a mai spus Chiriţoiu.
Investigaţia Consiliul Concurenţei privind comportamentul băncilor în perioada octombrie – noiembrie 2008, pe fondul disfuncţionalităţilor înregistrate de piaţa monetară, a fost finalizată în 2013, cu respectarea procedurilor legale.
„În cadrul investigaţiei nu au fost descoperite dovezi privind o posibilă înţelegere între bănci, iar concluziile raportului au fost aprobate de Plenul autorităţii de concurenţă”, precizeaza Consiliul Concurenţei.
Abia În anul 2010 a fost modificată legislaţia, preluându-se prevederile europene prin care se impune obligaţia folosirii ROBOR ca referinţă pentru stabilirea dobânzilor.
Reamintim ca pe 23 aprilie 2019, preşedintele Comisiei economice, senatorul ALDE Daniel Zamfir, a anunţat că raportul forului legislativ arată că ROBOR a fost manipulat, iar Comisia va propune demiterea preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi sancţionarea lui Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere al BNR.
Însă, declarațiile sale despre manipularea ROBOR au început încă din luna ianuarie 2019. Atunci, senatorul ALDE declara deja, fără o investigație prealabilă, că ROBOR este „aranjat de 10 bănci”. Zamfir era nemulțumit că „nimeni nu a fost tras la răpsundere”, deci deja erau stabiliții vinovații. Tot el stabilea singur cum se va calcula în viitor indicele clienților. Și tot el promitea debitorilor români că noua dobânda va fi „mult mai mică”.
„ROBOR este aranjat între bănci, este umflat în funcție de cotațiile alese de BNR și care stabilesc dobândă la care să se imprumute, când de fapt ROBOR ar trebui să se calculeze în funcție de tranzacțiile între bănci. O să vedeți ce diferență mare există între indicele ROBOR calculat în funcție de cotații. Astăzi ROBOR se calculează în felul următor 10 bănci sunt alese, apoi timp de 15 minute, ele stabilesc o cotație la care se împrumută ele între ele. După 15 minute încetează procedura de fixing, de stabilire a ROBOR, după care în cursul zilei se continuă procedura de împrumut între bnci. Veți vedea că atunci când se stabilește ROBOR băncile, iar după acele 15 minute veți constat că dobânda e mult mai mică. De asta spun că cer BNR ca de mâine să pună capăt acestei practic și prin pârghiile pe care le are să stabilească ROBOR în funcție de tranzacțiile care se fac și nu în funcție de cotații, pentru că veți vedea că sunt bănci care cotează intenționat la valori mari, doar ca să ridice acest indice al ROBOR care afectează de ani de zile împrumuturile românilor”, a mai spus Zamfir.
Potrivit Consiliului Concurentei, ordinul de închidere a investigaţiei din oficiu, având ca obiect posibila încălcare a prevederilor din Legea concurenţei şi din Tratatul de Instituire a Comunităţii Europene de către întreprinderile active pe piaţa serviciilor bancare şi interbancare din România a fost publicat pe pagina web a instituţiei și este prezent online. Insă senatorul ALDE ignoră un fapt ce poate fi certificat oricand aici.
„Investigația a început în 2008 și s-a terminat în 2011, însă s-a terminat cu nicio rezoluție. Nu a fost tras nimeni la răspunde și nici nu a fost clasată din lipsă de probe. Trebuia să existe un ordin al președintelui de închidere a acestei investigații să știm că nu este nimic acolo. Pur și simplu a fost mușamalizată și ținută la dosar”, afirma în ianuarie Daniel Zamfir.