Ministerul Muncii si Solidarității Sociale anunța recent că aproximativ 45.000 de salariați din bănci vor fi toți protejați de primul contract colectiv de muncă cu aplicare generală.
Ce este nou? Mă întreabă un „bancher”
Nouă este exinderea contractului la nivel național. Așa cum BankingNews scria în primăvară, cele mai importante federații sindicale – Federatia Sindicatelor din Industria Financiara (FSIF) si Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci (FSAB) – semnau în 24 aprilie un nou contract de muncă și anunțau că vor face demersurile legale pentru aplicarea acestuia la nivelul întregului sector de activitate, deoarece legea permite acest lucru, cu aprobarea Consiliului Național Tripartit.
La data semnării contractului colectiv de muncă (CCM), acesta era aplicabil doar salariatilor băncilor membre CPBR, și anume Banca Comerciala Romana (BCR), BRD-Groupe Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Bank.
Dialogul social a continuat, iar din acestă toamnă contractul se extinde la nivel național, pentru toți angajații din bănci, chiar dacă sunt sau nu membri de sindicat.
Contractul este valabil timp de 2 ani.
Președintelui FSAB, Constantin Paraschiv, declara pentru BankingNews, în luna mai, că „în cazul în care acest contract se va aplica erga omnes, peste 25.000 de lucrători din sectorul bancar vor beneficia de aceste drepturi automat, băncile, care acum acorda drepturi sub cele prevazute, fiind obligate, potrivit legii, să le aplice”.
Contractul colectiv de muncă semnat în luna mai 2024, prevede un salariu minim de 4.100 lei brut, dar și salarii compensatorii în funcție de vechime.
Cele mai importante beneficii ale acestui contract sunt:
📢Introducerea unui salariu minim garantat la nivelul întregului sector bancar mai mare decât cel minim pe economie, oferind astfel un standard salarial de bază pentru toți angajații din domeniu. În plus asigură o bază de negociere pentru CCMurile de la nivelului fiecărei bănci.
📢Introducerea unui pachet de plăți compensatorii în caz de concediere pentru motive neimputabile salariaților.
Salariul minim brut lunar la nivelul sectorului de negociere colectivă pentru un program întreg de lucru de 8 ore/zi, este
a) începând cu data de 1 a lunii următoare intrării în vigoare a Contractului şi până la data de 1 mai 2025 – 4.100 lei;
b) începând cu data de 1 mai 2025 – 4.500 lei.
Contractul prevede salarii compensatorii în cazul concedierilor ca urmare a restructurărilor , potrivit vechimii în companie, după cum urmează:
– între 1 an și 3 ani vechime – un salariu de bază brut;
– între 3 ani și 5 ani vechime – 2 salarii de bază brute;
– între 5 ani și 10 ani vechime – 3 salarii de bază brute;
– între 10 ani și 15 ani vechime – 5 salarii de bază brute;
– peste 15 ani vechime – 6 salarii de bază brute.
Munca suplimentară este răsplătită cu ore libere plătite sau spor de 75% din salariu brut
Potrivit CCM, angajații din bănci pot lucra de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu 48 ore consecutive de repaus, de regulă sâmbăta şi duminica. În unităţile în care programul de lucru se desfăşoară sâmbăta şi/sau duminica, angajaţii vor beneficia de repaus săptămânal, de regulă în cursul săptămânii imediat următoare, şi de un spor la salariu pentru aceste zile lucrate conform negocierilor purtate la nivelul fiecărui Angajator, de minim 15% din salariul brut de bază.
Munca prestată în afara duratei normale a timpului de lucru săptămânal, astfel cum este aceasta definită conform Codului muncii, este considerată muncă suplimentară şi va fi tratată potrivit prevederilor legale cu privire la munca suplimentară. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de lege sau de contractele colective de muncă încheiate la nivel de unitate, Angajatul va beneficia de un spor la salariu de 75% din salariul brut de bază, corespunzător duratei muncii suplimentare efectuate.
În cazul în care activitatea nu poate fi întreruptă în zilele de sărbătoare legală, la nivel de unitate se stabilesc alte zile pentru compensare. În măsura în care nu a intervenit compensarea cu alte zile/ore libere, Angajatul va beneficia de un spor la salariu de 100% salariul de bază corespunzător muncii prestate în timpul normal de lucru.
Egalitatea de şanse, nediscriminarea şi interzicerea hărţuirii, prinsă în contractul colectiv
Contractul colectiv de muncă va introduce un capitol privind egalitatea de șanse, nediscriminarea și interzicerea hărțuirii care are la bază Convenția nr. 190/ 2019, privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii, ratificată de România în luna martie anul acesta (articolelor 25-30).
VEZI AICI CONTRACTUL COLECTIV SEMNAT
