Deputații din Comisiile de buget-finanțe și juridică au încheiat votul amendametelor propuse de deputați pentru proiectul de lege care vizează conversia creditelor din franci elvețieni în lei, la cursul din data acordării împrumutului.
Comisiile de specialitate au decis că debitorii pot opta pentru conversia la cursul din ziua semnarii contractelor de credit, printr-un act aditional, doar pentru împrumuturile mai mici de 250.000 de franci elvețieni. Totodată, debitorii vor mai întâmpina o condiție legată de gradul de îndatorare. Astfel, se vor converti în lei doar împrumuturile debitorilor ale căror rate sunt mai mari decât jumatate din venituri.
Dramă în Parlament, populism cat cuprinde! Astăzi, la vot, legea va arată cu totul diferit. Asa cum trebuie, cum se mulțumeste bazinului electoral!
A fost scandal la comisiile reunite de buget finanțe și juridică din Camera Deputaților. Aleșii au votat conversia la curs istoric, însă au introdus două criterii importante: creditul inițial nu trebuie să depășească 250.000 de franci la momentul acordării
Au vorbit de CHF si voteaza EURO. Da, plafonul va fi exprimat in euro, pentru ca suma sa creasca! In cazul in care deputatii vor vota un plafon de 250.000 de euro, inseamna ca suma in CHF va fi mult mai mare, peste 350.000 de franci elvetieni.
În acest fel, se vor converti în lei numai împrumuturile în franci celor care au rate mai mari decât jumătate din venituri. Pentru creditele acordate în CHF, creditorii vor fi obligați să efectueze conversia în lei la soldul creditului exprimat în franci elvețieni, prevede un alt amendament votat în această seară.
UPDATE. După ce anunțase pe pagina personală de Facebook că ”a fost adoptat raportul comun al Comisiei juridice și al Comisiei de buget finanțe din Camera Deputaților, privind conversia la cursul istoric al creditelor în franci elvețieni, în limita a 250.000 CHF. Mâine raportul ajunge în plen, iar grupul PSD va vota pentru.”, Liviu Dragnea, președintele PSD, a revenit cu un UPDATE specificând „Mâine în plen vom respinge amendamentul privind gradul de îndatorare.”
Alte amendamente votate in Comisii:
- Legea se va aplica doar persoanelor fizice ce au calitatea de consumator, cu împrumuturi la bănci sau IFN-uri, pentru toate tipurile de credite, atat imobiliare cat și de consum.
- Legea se aplică și contractelor de credit care au fost vândute/cesionate precum și în cazul contractelor încheiate cu consumatori care au fost supusi executării silite, indiferent de titularul creanței, de stadiul ori de forma executării silite.
* Mai mult, consumatorii care au acceptat deja ofertele de conversie, pot denunta acele CONTRACTE, pentru aplicarea prezentei legi.
Băncile vor fi obligate să pună la dispoziția clientilor actele adiționale în termen de 30 de zile.
Comisiile au decis și obligativitatea aplicării legii, neindeplinirea obligațiilor urmând a se sancționa cu amenda contravențională conform Art. 86.Al treilea amendament votat în comisii prevede ca fiecare conversie să se facă prin act adițional acceptat de consumatori.
Legea conversiei ar putea fi votată marți, 11 octombrie 2016, de plenul Camerei Deputaților, apoi merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.