Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a explicat ieri in cadrul conferintei despre inflatie ca masurile adoptate de banca centrala isi produc efectele, in pofida unor interpretari conform carora „fortarea creditarii in lei de catre Banca Nationala tot nu se realizeaza”. Dimpotriva, acesta spune ca redresarea finantarilor bancare acordate sectorului privat a devenit vizibila din mai 2010. De la inceputul acestui an, BNR a operat doua reduceri a dobanzii de politica monetara, fiecare cu un pas de 0,25 p.p, pana la nivelul minim istoric de 5,5%, analistii considerand ca deciziile au avut drept scop incurajarea bancilor comerciale de a scadea dobanzile la credite si depozite.
Cu toate acestea, seful BNR a reiterat ca ritmurile de crestere la creditul de consum destinat populatiei nu vor mai fi niciodata la nivelul din perioada consumului exuberant, 2006-2008, ci vor avea o valoare mai apropiata de situatia din 2005 – 2006. Explicatia, din punctul de vedere al guvernatorului, consta atat in supraindatorarea populatiei, cat si in temperarea dorintei romanilor de a-si cumpara bunuri de folosinta indelungata prin credite bancare. „Orice am zice, ne ducem in 2005-2006 in ceea ce priveste creditul de consum. Populatia s-a supraindatorat. Ceea ce s-a intamplat in 2006-2008 nu se mai poate repeta pentru ca acea dorinta de a cumpara obiecte de folosinta indelungata, masini etc. s-a temperat. Ne trebuie mai degraba autostrazi daca vrem sa mai avem unde merge cu masina”, a afirmat Isarescu.
Potrivit acestuia, creditul pentru locuinte evolueaza mult mai temperat decat in anii anteriori, pentru ca „exista mai multa viziune si responsabilitate”, o redresare avand loc si in ceea ce priveste finantarile acordate corporatiilor.
In aceste conditii, guvernatorul a aratat ca transmiterea cu o oarecare intarziere a politicii monetare este determinata si de inertia bancilor in a-si modifica propriul comportament, generat in trecut de dependenta de finantarile institutiilor-mama. „Politica monetara se transmite cu o anumita intarziere. Din motive, in mare parte obiective, bancile au avut si un alt comportament. Bancile au avut o prea mare dependenta de finantarile bancilor-mama. Daca bancile si-ar prezenta datele ar vedea ce diferente majore exista. Bancile cu capital strain aveau o dependenta de 5 la 1”, a explicat guvernatorul BNR.