Potrivit datelor BNR, de la intrarea în vigoare a legii dării în plată până astăzi au fost înregistrate 7.900 de solicitări de dare în plată, iar expunerea a solicitărilor înseamnă 2,2 miliarde de lei, conform Raportului de Stabilitate Financiară al BNR.
Solicitările aferente debitorilor cu credite în franci elvețieni număra 3.200 cereri. Raportul mai arată că numărul clienților cu credite în franci elveţieni a scăzut cu 8% în prima jumătate a anului 2017, ajungând la 35.000 de persoane.
În 2017, numărul solicitărilor noi de dare în plată a fost de circa 1.600, un plus de 26% față de anul 2016, iar băncile au contestat 69% din notificările primite.
In șase luni, băncile au primit 900 de solicitări de dare în plată
Numărul notificărilor pe Legea privind darea în plată era de 7.000 la finalul lunii februarie, cu o valoare a creditelor notificate de 2 miliarde lei, declara în luna martie, Liviu Voinea, viceguvernator al Băncii Naționale a României BNR.
Legea dării în plată a fost adoptată în prima parte a anului trecut și a intrat în vigoare în data de 13 mai 2016. Aceasta prevedea că orice consumator, persoană fizică, care are un credit garantat cu ipotecă cu o valoare mai mică de 250.000 echivalent euro la momentul contractării, pentru un imobil cu destinația de locuință, poate opta să predea casa băncii în schimbul ștergerii creditului rămas de plată, printr-o notificare transmisă instituției de credit în acest sens.