Programul „Prima Casă” devine mai atractiv în Republica Moldova. Chiar dacă doar cinci bănci s-au arătat interesate de Program (din cele 16 prezente), două dintre instituțiile financiare de peste Prut au decis să practice dobânzi mai mici, în încercarea de face mai accesibil acest produs pentru moldovenii tineri. Dobânzile și marjele practicate de aceste bănci sunt în scădere, iar clienții pot accesa împrumuturile cu dobânzi efective situate între 6-7%.
În luna martie a acestui an, Ministerul Finanțelor a lansat oficial Programul „Prima Casă”, care prevede ca cetățenii, care au vârsta de până la 45 de ani, pot să-și cumpere o locuință cu credite imobiliare garantate de stat. Potrivit Guvernului, rata maximă a dobânzii efective a creditului Prima Casă pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2018 va fi de 8,07% anual.
Programul facilitează accesul persoanelor fizice la achizitia unei locuințe. Acesta este destinat tuturor cetățenilor Republicii Moldova, cu o vârstă cuprinsă între 18 și 45 de ani, dedicat în special familiilor tinere și exclusiv pentru cele care nu au deținut în proprietate un imobil. Avansul în cazul unui credit Prima Casa din Republica Moldova este de minim 10%.
De ce este important acest Program în Republica Moldova?
Programul Prima Casă este necesar pentru familiile tinere. Cel mai recent recensământ a arătat că 80.000 de familii stau în chirie. Potrivit Guvernului, numărul solicitanților de locuințe este cu mult mai mare decât posibilitățile programului. Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, declara într-un interviu că 10.000 de persoane ar putea depune cereri în cadrul programului.
Dobânzile sunt în scadere. Băncile oferă deja promotii
Avantajele programului sunt că beneficiarii contribuie doar cu 10%, în timp ce la bănci avansul standard este de 25%. Guvernul a plafonat comisionul băncilor la 1%, iar statul oferă o garanție de 50% din costul creditului în cazul în care debitorii creditului vor intra în incapacitate de plată. Totodată, Guvernul a redus anumite plăți pentru înregistrarea locuinței.
Ce riscuri pot întâmpina debitorii moldoveni?
Ca toți clientii băncilor, și in acest caz apare riscul legat de dobândă, care astăzi se situeaza la minime istorice, iar în urma unei crize dobânda ar putea crește rapid, peste puterea de rambursare a clienților. De asemenea, ”nu trebuie neglijat și riscul valutar. Costul apartamentelor este în euro, iar în cazul deprecierii leului, beneficiarii creditelor vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar.
La Victoriabank clientii pot accesa un credit cu dobanda promotionala – DAE de 6.07%
Victoriabank a lansat o promoție pentru toți doritorii de a lua un credit prin intermediul programului – „Prima Casă”, care constă în micșorarea marjei băncii de la 3% la 1%. Astfel, rata dobânzii efectivă pentru noile contracte va constitui doar 6.07% (ofertă valabilă până la 8 octombrie, 2018). Pachetul de documente s-a simplificat prin omiterea certificatului de salariu, mai anunță banca.
În Republica Moldova, programul „Prima Casă” a fost lansat de la începutul anului 2018, la care, în martie, a aderat și Victoriabank, ajutând deja 35 de familii să-și procure o locuință.
Caracteristicile programului Prima Casă:
Moneda creditului: MDL
Suma maximă finanțată: până la 90% din prețul de procurare a locuinței fără a depăși suma de 900,000 lei;
Perioada de creditare: maxim 25 ani
Rata maximă a dobânzii efective: va fi calculată din rata de referință anunțată de BNM pentru acest program
Exemplu de calcul
Pentru un credit în valoare de 300.000 Lei, cu dobânda variabilă pe toata perioada de creditare, contractat pe o perioada de 25 de ani, vei plăti o rată lunară maximă de 1,967.91 Lei și minimă de 1,898.43 Lei. În acest caz, rata maximă a dobânzii efective va fi de 6.07% , iar suma totală de plată va fi de 581,720.67 Lei.
Creditul „Prima Casă” de la Moldindconbank
Dobândă efectivă – 6,9% (DAE)
Suma maximă a creditului – 900 mii lei sau până la 90% din prețul de piață al locuinței
Perioada de creditare – până la 25 ani
Valoarea locuinței procurate – până la 1 milion de lei
Posibilitatea procurării unei locuințe la alegere de pe întreg teritoriul RM
NOU – Posibilitatea obținerii de către angajații instituțiilor publice a compensației lunare de la stat în mărime de 50% din valoarea creditului*
Costul creditului „Prima Casă”:
Rata anuală a dobânzii – 6,32% (flotantă)
Comision anual de garantare – 0,25% (din soldul creditului)
Comision unic la acordare – 1% (din suma creditului)
Comision analiză dosar – ZERO
Comision de administrare lunară – ZERO
Exemplu de calcul:
Pentru un credit ipotecar “Prima casă” în valoare de 500 000 lei, pe termen de 25 ani, DAE (dobânda anuală efectivă) constituie 6,9%, rata lunară 3 398, valoarea totală de plată – 1 025 085 lei.
În Chișinău, un apartament nou se poate achiziționa cu sume cuprinse între 35.000 euro (garsoniera) și aproximativ 40.000 euro (2-3 camere).
Cerințe în Programul Prima Casă din Republica Moldova:
- să fii cetățean al Republicii Moldova angajat în țară;
- să ai vârsta de până la 45 de ani la momentul solicitării creditului pentru locuință;
- să dispună de venituri pentru achitarea creditului pentru locuință, a cărui rată lunară, plus dobânda și comisionul de garantare, să nu depășească 50% din veniturile nete cumulative ale tale și/sau ale familiei tale, precum și ale rudelor de gradul I;
- să nu deții în proprietate exclusivă sau comună cu soţul/soţia nicio locuință în decursul ultimelor 12 luni până la data solicitării creditului pentru locuință şi să nu ai deja în derulare un credit pentru procurarea unei locuinţe;
- soțul/soția ta să nu dețină în proprietate exclusivă nicio locuinţă în decursul ultimelor 12 luni până la data solicitării creditului pentru locuință şi să nu aibă deja în derulare un credit pentru procurarea unei locuinţe;
- să nu fi procurat o locuinţă anterior prin intermediul Programului;
- preţul de procurare al locuinţei să nu depăşească suma de 1 milion de lei (aproximativ 49.200 euro);
- termenul de rambursare a creditului pentru locuință, cu excepția achitării anticipate a acestuia, va fi de până la 25 de ani, dar nu va depăși vârsta standardă de pensionare pentru limita de vârsta, stabilită de legislație;
- creditul pentru locuință se acordă doar în monedă națională;
- locuința trebuie să o asiguri la o companie de asigurări pe întreaga perioadă a creditului.