Bancherii s-au plans constant de lipsa cererii de credite in ultimii ani. Acum afirma ca desi au bani, vor astepta mai intai revenirea economiei si a cererii de credite inainte sa promoveze mai agresiv vanzarile de imprumuturi. Ce au facut pe timp de criza? In ultimii ani au evitat sa-si asume riscuri prea mari in economie si au preferat sa-si plaseze banii in titluri de stat. Ce va urma?
Ce spera acum, cand criza si incertitudinea nu ne paraseste ?
„Chiar daca volumele s-au restrans, creditarea nu s-a oprit cu totul pentru ca situatia din segmentul privat a fost compensata de creditul guvernamental. Vad cu oarecare ingrijorare ca nu se intrevede un final al crizei. Au fost pusee de revenire a economiei, dar nu reusim sa stabilizam o tendinta in acest sens. Daca economia da un semnal clar de crestere sustenabila cred ca se va gasi din nou finantare exeterna. Bancile straine care au venit aici au vazut o piata cu un potential mare, care nu a disparut, ci doar a fost amanat”, a comentat Mihai Bogza, presedintele CA al Bancpost, la conferinta ZF Bankers Summit ’12. El noteaza ca reluarea creditarii este ingreunata de gradul mare de indatorare al multor clienti, dar si de o serie intreaga de vulnerabilitati ale sistemului bancar, printre care se numara acoperirea insuficienta cu depozite a volumului creditelor acordate, discrepanta intre termenele scurte pe care sunt atrase depozitele si termene lungi pe care sunt vandute imprumuturile.
Si totusi, nu prea dau credite…
Claudiu Cercel, directorul general adjunct al BRD, spune ca pe partea persoanelor fizice doar finantarile acordate cu garantia statului prin programul „Prima Casa” sustin businessul, in timp ce pe partea creditelor de consum, care au fost motorul cresterii in perioada de dinaintea crizei, cererea ramane anemica.
Sa ne indreptam catre clientii bancabili
„Este o incertitudine pe care nu am mai intalnit-o pana acum. Chiar daca dobanzile s-au dus foarte jos nimeni nu ia credite. Lichiditate exista, dar exista o lipsa de incredere atat la nivelul sistemului bancar, cat mai ales la nivelul consumatorilor. Probabil cererea de credite va creste pe segmentul companiilor”, spune Steven van Groningen, CEO al Raiffeisen Bank.
Revenirea? In 10 ani
Sef-ul al RBS Romania, Henk Paardekooper, s-a aratat pesimist in legatura cu iesirea din criza a economiei europene, afirmand ca ar putea dura chiar si un deceniu inainte sa vedem o revenire completa.
Bancherii s-au ferit totusi sa contureze o prognoza a modului in care va evolua sistemul bancar in urmatorii ani afirmand ca situatia actuala este mult prea volatila.