Creditul auto nu mai reprezinta un produs interesant pentru bancile locale, in conditiile in care doar sase institutii de credit mizeaza pe un asemenea imprumut. Pana in 2009, aproape toate bancile autohtone aveau in portofoliu credite auto, venind in intampinarea potentialilor clienti care doreau finantare pentru cumpararea unei masini, concurand serios companiile de leasing, in special, pe segmentul utilizatorilor persoane fizice.
In prezent, bancile care vizeaza piata imprumuturilor destinate achizitiei de autovehicule sunt BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, Banca Comerciala Carpatica, Marfin Bank si Romanian International Bank. Dupa cum se poate observa, numai trei institutii din topul primelor zece banci din Romania (BRD, Banca Transilvania si CEC Bank) dupa nivelul activelor ofera potentialilor clienti posibilitatea de a accesa un credit auto.
Perioada de rambursare de 5 ani si avans obligatoriu la majoritatea bancilor
Cel mai interesant aspect ce caracterizeaza piata de credite auto este reprezentat de faptul ca ofertele difera serios de la o banca la alta, in conditiile in care atunci cand vorbim despre alte produse de finantare cu greu gasim diferente majore. Singura caracteristica general valabila este perioada de rambursare, care este in cazul tuturor celor sase banci de 5 ani.
In ceea ce priveste avansul, lucrurile difera mult intre ofertele disponibile. Daca la BRD se pot accesa credite auto fara avans, la Banca Transilvania clientul are nevoie de un aport propriu de minimum 15%, in timp ce oferta CEC Bank presupune un avans de 20%. Banca Comerciala Carpatica solicita un avand diferentiat in functie de moneda imprumutului, respectiv de 15% pentru creditele auto in lei si 25% pentru credite auto in euro.
Marfin Bank acorda credite auto de pana la 75% din valoarea de achizitie a autovehiculului dar nu mai mult de 50.000 de euro pentru imprumuturile in moneda unica europeana, de 65.000 de dolari pentru credite auto denominate in USD si de 220.000 de lei pentru finantarile in moneda nationala.
Se pot achizitiona si masini second-hand
Oferta de credite auto disponibila pe piata bancara permite celor interesati si achizitionarea autoturismelor second-hand, insa cu respectarea unor conditii specifice fiecarei banci. Spre exemplu, la Banca Comerciala Carpatica, pentru imprumuturile acordate in vederea achizitiei unei masini rulate perioada de creditare se va stabili in asa fel incat perioada de rambursare cumulata cu vechimea autovehiculului la data aprobarii sa nu depaseasca 60 de luni (inclusiv), in timp ce la CEC Bank, masina la mana a doua nu trebuie sa fie mai veche de 5 ani.
In cazul Banca Transilvania, diferenta intre un credit auto destinat cumpararii unui autovehicul si un imprumut similar accesat pentru achizitia unei masini second-hand se observa in costurile finantarii. Practic, un credit auto pentru autoturisme rulate cumparat de la o persoana fizica este mai scump decat imprumutul pentru masinile noi sau second-hand achizitionat de la dealeri auto.
Ce costuri platesc clientii care acceseaza credite auto
Un client interesat sa-si cumpere o masina cu finantare de la banca, va plati in primul rand un comision de analiza credit, ce difera de la o banca la alta: BRD si Banca Transilvania (200 de lei pentru imprumuturile in moneda nationala si 50 de euro la creditele in euro), CEC Bank (250 de lei), Marfin Bank (300 de euro), Romanian International Bank (150 euro), in timp ce la Banca Comerciala Carpatica nu exista o asemenea taxa.
Cele mai ieftine credite auto se pot accesa de la CEC Bank, oferta pentru un imprumut in valoare de 30.000 de lei pentru o perioada de rambursare de 5 ani incluzand o rata lunara de 640 de lei si o valoare totala platita de client la finalul celor 60 de zile de 38.083 de lei. O oferta atractiva gasim si in cazul Banca Transilvania, unde clientul va plati pentru un credit de aceeasi valoare o rata lunara de 642,44 de lei, suma totala virata la finalul celor 5 ani fiind de 38.746,4 de lei.
La Banca Comerciala Carpatica, pentru un credit in moneda nationala in valoare de 30.000 de lei, rata lunara este de 662,86 de lei, cu o dobanda anuala efectiva de 12,33%. Suma totala pe care o va rambursa clientul in cei de 5 ani contractuali va fi de 39,771.60 de lei. Totodata, in cazul BRD, pentru acelasi imprumut, clientul va debuta cu o rata de 756,04 de lei si va incheia cele 60 de luni de rambursare cu o rata de 597,23 de lei, suma totala achitata fiind de 41.065,18 de lei.