De la inceputul anului, dobanzile la depozitele bancare au scazut considerabil. Doar doua banci ofera bonificatii de peste 6% pentru leii pusi deoparte. insa asta nu va dura foarte mult: dobanzile vor continua sa scada.
Dobanzile sunt in scadere doar pentru cei care vor sa economiseasca, insa nu si pentru cei care vor sa se imprumute. Bancile mai mici se dovedesc adesea ceva mai generoase si ofera dobanzi de peste 5%. Inflatia anuleaza insa practic orice castig. „Daca din dobanda de 5% scadem inflatia prognozata de aproximativ 3,5% inseamna ca avem un castig real la depozitele la termen de 1,5%”, a declarat pentru Digi24 analistul financiar Dragos Nichifor.
Din acesti 1,5% se scade impozitul datorat statului, apoi comisioanele bancare, scrie FinZoom. Astfel, la un depozit de 3000 de lei pe trei luni, cu o dobanda de 5,8%, castigul se ridica la 43,5 lei. Din acestia, aproape 7 lei se duc la stat, iar 9 lei raman la banca drept comision de administrare. Cu alte cuvinte, dupa trei luni de economisire, plusul real din cont abia atinge 27,5 lei.
Nu in ultimul rand, bancherii taxeaza clientii cu un comision de retragere. „Acest comision variaza, cel putin pentru lei, intre 0,4 si 0,5% din suma retrasa: economiile noastre, plus dobanda acumulata”, explica Diana Tarus, broker de credite.
Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, la finalul lunii mai, romanii aveau in banci depozite de 100,7 de miliarde lei, in crestere cu 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Peste 60% dintre economiile Romaniei sunt in moneda nationala.