Creditele de nevoi personale sunt accesate in special de catre persoanele cu venituri sub 1.500 de lei pe luna, in timp ce creditele ipotecare (care includ si creditele imobiliare) sunt accesate in cea mai mare masura de catre romanii cu venituri medii si peste medie, respectiv intre 2.500 si 5.000 de lei pe luna, si chiar de catre cei cu venituri de peste 10.000 de lei lunar, releva un studiu oferit de compania KIWI FINANCE privind structura creditelor intermediate in primele patru luni ale anului 2015.
Analiza structurii portofoliului de credite intermediate in primele patru luni ale acestui an arata ca, din punct de vedere al nivelului de venit, cele doua tipuri de credite sunt accesate de catre categorii diferite de solicitanti.
Astfel, cea mai mare parte dintre clientii care au contractat un credit de nevoi personale (42%), adica aproape jumatate din totalul clientilor KIWI FINANCE, au venituri mai mici de 1500 de lei lunar. Urmeaza cei cu venituri situate intre 1.500 si 2.000 de lei lunar (15%) si cei cu venituri intre 2.000 si 2.500 de lei lunar (11%). Distributia pe aceste segmente de solicitanti reflecta, de fapt, structura veniturilor populatiei la nivel national, respectiv majoritatea romanilor castiga lunar mai putin de 1500 de lei.
Ponderile insumate ale creditelor de nevoi personale accesate de catre persoane din aceasta plaja de venituri – mai mici de 1.500 de lei si pana la 2.500 de lei/luna – ajunge la 68% in total, adica peste doua treimi. Cifra arata, pe de o parte, faptul ca nevoile celor cu venituri mici le depasesc posibilitatile financiare si optiunea unui credit este cea mai viabila, pentru rezolvarea problemelor de zi cu zi.
Paradoxal, dar, in egala masura cu persoanele aflate intervalul de venituri 2.000 – 2.500 lei lunar, sunt cele aflate in cel mai bun segment, respectiv romanii cu venituri de peste 5.000 de lei lunar (mai mult de 1.000 de euro), a caror pondere in total este tot de 11%. Mai mult, exista si romani din categoria cu venituri de peste 10.000 de lei lunar care se imprumuta si ei pentru diverse nevoi personale, ponderea lor in creditele intermediate de Kiwi fiind de 3% in total. Ceea ce ar putea duce la concluzia ca si oamenii cu bani…au nevoie de bani.
Dar, pentru ce anume se imprumuta la banca romanii cu venituri medii si peste medie?
“De la achizitii terenuri sau completare avans achizitii case, foarte frecvente in ultima vreme, in special in acest an, renovari sau decorari locuinte, sume alocate studiilor copiilor, pana la evenimente in familie, cum sunt nasterile si nuntile, toate sunt obiective care pot fi foarte bine rezolvate prin credite ale caror costuri sunt acum extrem de bune. In schimb, investitiile in sine enumerate mai inainte au randamente care acopera aceste costuri”, afirma Anca Bidian, CEO KIWI FINANCE
Segmentele de venituri cu ponderi usor mai mici in total sunt cele din intervalul 3.000 – 4.000 de lei lunar (8%), 2.500 – 3.000 lei (7%) si 4.000 – 5.000 lei (5%). Situatia se schimba radical in cazul creditelor ipotecare, inclusiv cele imobiliare, in care ponderile insumate, ale categoriilor de persoane cu venituri intre 2.500 si peste 5.000 de lei pe luna, ajung la 36% in total. Cu alte cuvinte, mai mult de o treime din totalul acestor credite sunt accesate de persoane cu venituri medii si peste medie. Pe fiecare dintre cele trei segmente insumate, cifrele releva faptul ca cele mai multe credite ipotecare au fost intermediate de KIWI FINANCE pentru persoanele cu venituri situate intre 3.000 si 4.000 de lei lunar (14% din total), dar si pentru persoanele cu venituri situate intre 2.500 – 3.000 de lei lunar (11%), la fel cu cele din segmentul 4.000 si 5.000 de lei lunar (11%).
Interesant, deloc surprinzator insa, este faptul ca nu mai putin de 13% din totalul creditelor ipotecare intermediate de KIWI FINANCE in intervalul analizat a fost accesat de catre persoane cu venituri de peste 10.000 de lei lunar (circa 2.300 euro). Cele mai multe dintre aceste credite au avut ca destinatie achizitii imobiliare, o parte dintre imprumuturi fiind in scop locativ, o alta parte in scop investitional, dupa cum au declarat clientii KIWI.
Varsta la care romanii au curaj sa faca un imprumut
In ceea ce priveste varsta, cele mai multe credite sunt accesate de catre cei din segmentul 30 – 40 de ani, atat la creditele de nevoi personale (30% din total), cat si la creditele ipotecare (aici ponderea este de 63% din total, deci o majoritate covarsitoare!). Urmeaza, in ordinea descrescatoare a varstelor (si a posibilitatilor financiare), cei tineri, cu varsta intre 25 si 30 de ani (16% din total la nevoi personale, 17% din total la ipotecare). Cei foarte tineri (20 -25 de ani) se imprumuta pe diverse nevoi (9%) si mai putin cu ipoteca (doar 3% din total). Barbatii acceseaza credite, de toate tipurile, mai mult decat femeile: pentru nevoi personale, barbatii reprezenta 57% din total, iar la credite ipotecare, 58% din total.
Datele au fost centralizate pe intreg portofoliul KIWI FINANCE intermediat de la inceputul anului, pentru dosare de credit finalizate.