Cei aproximativ 200.000 de romani cu credite in franci elvetieni au trait ieri un soc. O decizie venita din Elvetia a „maturat” increderea romanilor cu imprumturi in aceasta moneda. Cei mai multi incercau sa-si achite cu greu ratele la banca, insa de ieri acest lucru pare tot mai greu, fara o intelegere intre banci si clienti. Si asta dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a renuntat la paritatea euro franc de 1,20, iar pietele financiare au intrat in deriva.
Ieri la ora 13.00, BNR afisa un curs pentru franci cu 15% mai mare decat in ziua precedenta
Vorbim de cea mai mare depreciere a leului fata de francul elvetian inregistrata intr-o singura zi: 15%! De exemplu, cei care aveau de achitat rate de 500 de franci, aveau sa platesca in plus cam 300 de lei.
Panica aparea in piata si la bancile comerciale. Francul „costa” si 6 lei se anunta la TV iar declaratiile oamenilor de specialitate aveau sa puna „paie pe foc”. Multi clienti au mers la banca sa vada daca este adevarat ce vad la televizor.
Dupa o ora, piata „fierbea”. BNR „intra” in piata sa linisteasca clientii. Asociatiile de clienti cer printr-o scrisoare adresata Parlamentului ca statul roman sa intervina si propun ca toti clientii sa poate sa-si converteasca creditele in lei.
Nici avocatii nu sunt mai calmi. Acestia aduc panica la cote inalte: „Cea mai mare temere – si ma astept sa se intâmple chestiunea asta – este ca vor ajunge in imposibilitate de plata zeci de mii de persoane si se va pune problema unor executari silite, cu evacuari, cu trimiteri in strada ale unor intregi familii”, afirma avocatul Gheorghe Piperea la Digi24.
BNR incearca sa linisteasca clientii
„A fost o emotie de inceput. Intre timp lucrurile s-au linistit. Aprecierea francului elvetian nu este de natura sa afecteze stabilitatea sistemului bancar din România“, spune Dan Suciu, purtator de cuvant la BNR.
Adrian Vasilescu, BNR: doar 4% din populatia imprumutata are credite in franci, ceea ce nu va influenta piata
Adrian Vasilescu reaminteste ca problema e veche si ca acesti clienti au ales dobanzile cele mai mici, la vremea respectiva. Mai mult, nimeni nu a tinut cont de recomandarile venite de la BNR: luati credite in moneda in care se incasati veniturile.
Costurile uriase cu mentinerea francului au dus la decizia de ieri. Practic, banca Elvetiei a tiparit bani din 2011 pana ieri, pentru a tine francul cat mai jos. Acum economia Elvetiei pare pregatita sa sustina un franc puternic.
O alta normalitate
Radu Craciun, economistul sef de la BCR, vede impactul negativ asupra clientilor si se asteapta ca tot mai multe credite sa devina neperformante. „Dimineata a fost o degringolada pe toate pietele. De asta aprecierea francului a fost foarte brusca, de peste 30%. Influenta din Elvetia se vede pe toate pietele, de maine vom vedea o normalizare. O alta decat ceea de pana acum: vom avea un franc de peste 4 lei”, declara ieri Radu Craciun pentru Digi24.
„Aprecierea francului elvetian va fi reflectata in cursul franc leu. Orice plati in franci or sa fie mai scumpe pentru cei care platesc credite. Chiar si in urmatoarele luni. Nu este un efect de 2-3 zile”. „In primul rand nu isi va reveni euro. Cursul franc-leu va fi un curs mai prost decat a existat pana acum”, explica economistul.
Faliment, este cuvantul zilei…
„Nu putem vorbi despre falimente de banci. Falimente la nivel personal, poate” declara Camil Apostol, economistul sef de la Piraeus Bank, pentru Digi24.
Despre faliment vorbeste si avocatul Gheorghe Piperea, care incearca sa faca un „tablou” al problemelelor cu care se confrunta clientii sai. „Va aparea un adevarat val de disperare, pentru ca deja la cursul de 3,7, afisat ieri, oamenii acestia erau la capatul rezervei de oxigen. Acum – la 4,5 – va deveni imposibil de suportat pentru 150.000 de persoane”, a declarat, la Digi24, Gheorghe Piperea.
Avocatul explica ce este de facut, pentru Incont.ro: „Este nevoie si de o actiune de tip ordonanta presedintiala pe care s-o promoveze saptamana viitoare in care sa se inghete efectiv aceste contracte. Pur si simplu pana cand se judeca pe clauze abuzive sau pe produse defectuoase sa se inghete. Exista si un precedent si exista si decizii la Curtea Europeana de Justitie.”
Adrian Cuculis, avocat, recomanda clientilor cu credite in franci elvetieni sa mai reziste o perioada deoarece exista ”doua perspective, fie se prabuseste francul, fie este fixat la un prag mult mai inalt”. ”Daca ar fi fixat la 4,5 lei pe franc, 80% dintre cei imprumutati in aceasta moneda nu isi vor mai putea plati ratele”, a precizat el.
Poate acum, vom discuta realmente despre legea falimentului personal
Poate acum, in al noua-lea ceas, vom auzi recomandarile venite de la BNR. Bancile trebuie sa negocieze cu clientii, pentru ca este in interesul lor, trebuie sa isi ajute partenerii de business. Numai asa, ambele parti vor avea de castigat.
Gabriela DINU