Romanii care au credite in lei ar putea achita rate mai mici din luna octombrie, dupa ce indicele financiar ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza dobanda variabila pentru imprumuturile in moneda nationala, a coborat la minimul istoric de 0,70% pe an.
ROBOR cu scadenta la trei luni a scazut marti cu 0,2 puncte procentuale fata de sedinta de luni, pana la 0,70% pe an, iar miercuri a atins 0,71%.
ROBOR la 3 luni este una dintre principalele componente ale costurilor de creditare, care de regula se adauga dobanzii comerciale oferite de finantatori in contractele de imprumuturi in lei.
Aceasta dobanda a scazut continuu de la inceputul anului, evoluand sub pragul de 1% si ajungand la 0,70% in prezent, astfel ca s-au creat conditiile pentru ieftinirea imprumuturilor, in special a celor in lei la care dobanda este variabila.
Cele mai multe banci isi actualizeaza trimestrial nivelul dobanzilor pentru credite, astfel ca, daca trendul se mentine, romanii ar putea plati din octombrie (trimestrului IV) mai putin pentru ratele la imprumuturi.
Si imprumuturile acordate prin Programul Prima Casa vor avea rate mai mici
Pentru creditele acordate prin programul „Prima Casa“, dobanda se calculeaza in functie de ROBOR la trei luni, plus o marja de 2%.
La inceputul anului 2015, indicele ROBOR la trei luni era de 1,68% pe an, iar maximul istoric – de 125,54% – a fost atins la data de 9 februarie 1999, reiese din datele publicate de Banca Nationala a Romaniei, citate de Mediafax.ro.