Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) administra, la sfarsitul anului 2013, conturile a 195.000 de clienti, in crestere cu aprox. 10% fata de 2012. La 31 decembrie 2013 valoarea totala a contractelor semnate de catre clientii RBL ajunsese la 2,8 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 9% fata de anul anterior.
Suma de 2,8 miliarde lei reprezinta valoarea potentialului de investitii in domeniul locativ accesibil clientilor bancii pe termen mediu si lung (depuneri si credite).
O tendinta ascendenta, peste media pietei, a avut si valoarea totala a depozitelor atrase de la clienti, care a fost cu 24% mai mare comparativ cu anul 2012, ajungand la sfarsitul anului 2013 la 325 milioane lei.
Valoarea creditelor acordate de RBL in 2013 a fost de 27 milioane lei, in crestere cu 45% fata de valoarea inregistrata cu un an inainte. La 31.12. 2013, RBL a raportat un nivel total al activelor de 402,6 milioane lei, in creştere cu 18% faţă de anul 2012.
“Toate aceste cresteri confirma faptul ca romanii incep sa aiba incredere in sistemul de economisire-creditare. Economisirea este importanta pentru fiecare dintre noi pentru ca ea constituie baza pentru finantarea in conditii sustenabile a proiectelor viitoare, mai ales a celor de amploare, precum cele locative. Experienta noastra ca si a altor tari europene precum Germania, Austria, Cehia, Slovacia, a demonstrat ca sistemul de economisire-creditare este solutia pentru imbunatatirea conditiei locative a multor familii, datorita beneficiilor pe care le ofera: randament bun la economisire si costuri reduse la creditare.”, a spus Aurelia Cionga – Presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.
In 2013 valoarea medie a finantarilor prin creditele garantate cu ipoteca a fost de 132.000 lei fata de 26.000 lei in cazul creditelor negarantate.
Trei sferturi din creditele garantate cu ipoteca au fost solicitate pentru achizitia si constructia de imobile, in schimb creditele fara ipoteca au fost solicitate in mare parte pentru modernizarea locuintelor (78% din volumul total de credite fara ipoteca).
“Creditele pe care le oferim sunt in lei, cu dobanzi competitive, fixe pe toata durata finantarii. In absenta riscului valutar si de rata a dobanzii, intarzierile in rambursarea creditelor sunt mult sub media pietei.”, a adaugat Aurelia Cionga.
In 2013, RBL a obtinut un profit net de peste 1,7 milioane lei, de trei ori mai mare fata de anul anterior. Cresterea de profitabilitate a fost determinata de cresterea veniturilor nete in conditiile in care cheltuielile administrative au ramas constante si eforturile de eficientizare a activitatii au permis economii ce au acoperit cheltuielile exceptionale legate de relocarea sediului bancii.