Programul guvernamental „Investeşte în tine” a fost lansat joi, când au fost semnate documentele de garantare şi de plată destinate derulării, conform unui comunicat de presă al Guvernului. Începând cu 15 octombrie, tinerii între 16 şi 26 de ani pot contracta credite cu dobândă suportată de la bugetul de stat de până la 40.000 de lei, iar persoanele între 26 şi 55 de ani pot lua acelaşi tip de credite de până la 35.000 de lei.
Prim-ministrul Viorica Dancilă a anunțat că „începând de luni, oamenii pot merge la banca parteneră – CEC – pentru a accesa aceste credite.”
„Este un proiect adresat în primul rând, tinerilor cu vârste între 16 și 26 de ani, care pot accesa un credit de până la 40.000 de lei, dar și celor cu vârste între 26 și 55 de ani, care pot lua credite de până la 35.000 de lei. Dacă persoana care apelează la acest fel de împrumut este salariat, poate contracta încă 20.000 de lei.
Printre beneficiile acestui program, aș menționa că dobânda pentru aceste împrumuturi va fi suportată de la bugetul de stat, iar anii de cursuri sau de studii reprezintă perioadă de grație.
Banii împrumutați în aceste condiții avantajoase pot fi folosiți pentru cheltuieli în educație, sănătate, investiții imobiliare, cultură, sport efectuate de oricare dintre membrii familiei beneficiarului.”
Anii de studiu vor reprezenta perioada de graţie pentru acest tip de finanţare. Sumele pot fi folosite pentru îmbunătăţirea pregătirii profesionale sau pentru acces la diferite servicii de sănătate şi activităţi sportive. Programul guvernamental este implementat şi monitorizat de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.
PROGRAMUL „Investeşte în tine”. Procentul de garantare a creditelor acordate prin program este de 80%, exclusiv dobânzile şi comisioanele aferente
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2018, privind implementarea programului „Investeşte în tine”, românii cu vârsta cuprinsă între 16 și 55 de ani pot accesa de luni 15.10.2018 la banca parteneră, respectiv CEC Bank, credite cu dobândă zero, garantate de stat după cum urmează:
- tinerii cu vârsta între 16 şi 26 de ani pot accesa un credit de până la 40.000 de lei;
- cei cu vârsta între 26 şi 55 de ani, pot accesa credite de până la 35.000 de lei.
Dacă persoana care apelează la acest împrumut este salariat, sau se angajează pe perioada derulării creditului poate contracta încă 20.000 de lei.
Procentul de garantare a creditelor acordate prin program este de 80%, exclusiv dobânzile şi comisioanele aferente, iar valoarea maximă a finanţării garantate de stat este de 40.000 lei, în cazul beneficiarilor cu vârste între 16 ani şi 26 de ani, respectiv 35.000 lei, pentru beneficiarii cu vârste între 26 ani şi 55 ani.
Dobânda acestui program va fi suportată de la bugetul de stat, iar banii împrumutaţi pot fi folosiţi pentru cheltuieli în educaţie, sănătate, investiţii imobiliare, cultură, sport, efectuate de oricare dintre membrii familiei beneficiarului. Se consideră cheltuieli eligibile următoarele cheltuieli ale familiei: plata cărţilor, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate; plata creşelor, grădiniţelor, şcolilor particulare; plata cursurilor de specializare/calificare; plata cursurilor de pregătire profesională; taxe de studii aprofundate, master, doctorat, MBA, etc.; plata chiriei şi a utilităţilor; plata locurilor de cazare în căminele studenţeşti; o parte din construcţia sau achiziţia unei locuinţe; modernizarea sau renovarea unei locuinţe; costul medicamentelor, analizelor, serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale; cheltuielile de transport pentru deplasări la manifestări ştiinţifice şi concururi; abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee; costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate; articole sportive; taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri; achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate.
Durata maximă de creditare este de 10 ani. Programul prevede şi obligaţia instituţiilor de credit finanţatoare de a asigura o perioadă de graţie cel puţin egală cu perioada studiilor, nu mai mult de 5 ani de la data acordării creditului.