Stocul creditelor de consum în lei acordate populaţiei a atins în luna mai un nou maxim istoric şi a ajuns la un nivel de 34,5 mld. lei, în creştere cu 10% faţă de anul trecut, potrivit datelor BNR. Creşterea este mai ponderata faţă de luna aprilie.
Expansiunea rapidă a creditelor pentru consum a venit pe fondul unei încrederi crescute a consumatorilor în economie, spun analistii (inclusiv dobânzile mici). Temerile lor vorbesc despre perioada de boom economic de acum un deceniu când băncile au vândut un număr ridicat de credite de nevoi personale. Ce a urmat? Marea goană după profit s-a „spart” în 2009 iar băncile încă curaţă bilanţurile de credite neperformante.
Românii iubesc creditele de consum. Deci şi bancherii!
Creşterea creditului de consum va continua să fie mare şi poate ajunge chiar la 20% anualizat, tendinţă care este îngrijorătoare, spune analistul economic Dragoş Cabat, citat de Mediafax.
„Bancherii au revenit la prima dragoste – «creditul de consum». Creşterea creditului de consum va continua să fie mare şi poate ajunge chiar la 20% anualizat. Ea este îngrijorătoare deoarece vine pe fondul unei încetiniri a creditelor acordate cu ajutorul programelor guvernamentale şi creşterea îndatorării depăşeşte cu foarte mult creşterea economică”, a declarat Cabat.
Analistul este de părere că BNR nu ar trebui să ignore evoluţiile recente ale creditului de consum.
„BNR ar trebui să privească cu îngrijorare evoluţia creditării pentru consum. O creştere foarte mare a creditului pentru consum este un drum mai rapid către dezechilibre macroeconomice accentuate”, a mai spus analistul.
In aprilie 2016, creditele pentru consum au atins o valoare de 34 miliarde de lei, cu 15% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.
Creditele de nevoi personale în lei au avut în decembrie 2015 prima evoluţie anuală pozitivă din ultimii şapte ani
Soldul creditelor de consum în lei afişa la finele anului 2015 un sold de aproximativ 33 de miliarde de lei, în creştere cu 11% faţă de anul precedent, potrivit datelor BNR. Atunci a inceput cresterea cu doua cifre, prima după izbucnirea crizei.