Bancherii incep sa vada luminita de la capatul tunelului, insa ai nostri mai au de asteptat. Potrivit unui studiu realizat de grupul UniCredit, creditele bancare vor avea, in perioada 2013-2015, cresteri anuale importante, de peste 4%, in tari ca Polonia, Slovacia, Cehia sau Serbia, sau de-a dreptul spectaculoase in Turcia si Rusia (17%, respectiv 14,7%).
Doar perspectivele pentru Romania „suna” diferit. „Anul acesta, ne asteptam tot la o crestere negativa pentru Romania, -0,8%, dar decelerarea creditarii va fi totusi mai putin ampla decat anul trecut“, spune Carmelina Carluzzo, deputy head of CEE Strategic Analysis in cadrul grupului Unicredit. Pentru intervalul 2013-2015, cresterea anuala a creditarii bancare in tara noastra va fi de doar 1,2%, a doua cea mai proasta din regiune, dupa Slovenia.
Romania se situeaza in coada clasamentului, cu o rentabilitate a activelor de doar 0,1%. Cauza: pierderile uriase raportate de mai multe banci importante din piata, sub impactul creditelor neperformante acumulate dupa declansarea crizei.
Chiar daca anul acesta, analistii estimeaza o reducere a ratei de neperformanta, Romania ramane, de departe, tara cu cea mai mare problema a restantelor la credite din regiune.