Noul guvern PNL și-a anunțat lista obiectivelor imediate prin care vor să „reabiliteze” economia. Cristian Păun, profesor de economie la ASE și consilier pe probleme economice ale premierului Ludovic Orban, a explicat pe pagina personală de Facebook ce decizii economice va lua imediat noul Guvern Orban.
Pentru mediul bancar, două măsuri sunt de interes: eliminarea taxei pe active, adoptata in decembrie 2018 de guvernul Dancila, si deja cunoscută și așteptată de mediul bancar și listarea pe bursa a CEC Bank, asa cum precizează profesorul Păun.
De asemenea, Guvernul vrea sa anuleze si alte masuri cuprinse in Ordonata 114 care afecteaza mediul economic, precum cele ce afecteaza Pilonul II de Pensii.
Ce măsuri anunță noul guvern PNL prin consilierul pe probleme economice Cristian Păun:
„Le vom bifa:
- Audit ministere și deconcentrate, rectificare bugetară, execuție bugetară 2019, buget 2020;
- Eliminarea taxei pe stâlp;
- Eliminarea supra-impozitării instituită prin OUG 114 pe bănci, companii din energie, telecom;
- Corectarea impozitării pentru munca part-time;
- Listarea pe bursă a CEC, Hidroelectrica, Aeroporturi București;
- Desființarea Fondului Suveran de Investiții și concentrarea pe fonduri europene;
- Eliminarea supra-accizei pe carburanți;
- Eliminare split-TVA;
- Anulare naționalizare Pilon 2 pensii;
- Anulare capitalizare societăți administrare Pilon 2 și eliminare / reducere comisioane administrare pensii Pilonul 2;
- Liberalizarea pieței de energie, relansarea bursei de energie pe BRM, cocomitent cu definirea consumatorului vulnerabil. Eu aș da scutiri de impozite companiilor de energie ce îi vor lua în portofoliu și nu subvenție. Sau aș distribui ajutorul de energie prin vouchere. Plus repornirea proiectului de gaze din Marea Neagră.
Greul abia acum începe!”, conchide profesorul Păun.
Premierul desemnat a declarat luni, în plenul reunit al Parlamentului, că are în vedere modificarea actelor normative care au avut efecte negative în economie, precum OUG 114.
“Vom încerca modificarea, abrogarea celor mai multe prevederi nocive (din OUG 114 – n.r.) şi vom păstra acele prevederi pentru sectorul de construcţii. În perioada asta, PSD lansează numai minciuni gogonate şi încearcă să sperie oamenii. Nu ne atingem de facilităţile fiscale care au fost acordate domeniului de construcţii. De asemenea, anularea supraimpozitării contractelor part-time, a prevederilor care au reprezentat o supraimpozitare a companiilor cu peste 100 de angajaţi care nu pot să angajeze 4% persoane cu dizabilităţi”, a precizat Orban, adăugând că vizează şi eliminarea supraccizei la combustibil.