Parlamentul croat a aprobat, in unanimitate, conversia in euro a creditelor denominate in franci elvetieni, ignorand amenintarile venite din partea bancilor, care au avertizat ca vor contesta legea la Centrul International de solutionare a litigiilor de investitii (ICSID), transmite Bloomberg. Legea permite conversia in euro a unor credite, la data obtinerii creditelor, pentru a-i ajuta pe cetateni sa faca fata rambursarii. Costurile conversiei vor fi suportate de banci si, potrivit Guvernului, aceste costuri sunt estimate la 6 miliarde de kuna (901 milioane de dolari), in timp ce Banca Centrala sustine ca suma ar putea creste pana la 8 miliarde de kuna.
Mai multe banci straine au anuntat inca de saptamana trecuta ca sunt pregatite sa dea in judecata Croatia la Centrul International de Solutionare a Litigiilor de Investitii (ICSID) de pe langa Banca Mondiala, daca Guvernul de la Zagreb continua cu planul sau de conversie a creditelor.
Ingrid Krenn-Ditz, purtator de cuvant la Raiffeisen Bank International, a dezvaluit ca bancile (printre care se numara si Erste Group Bank, UniCredit, OAO Sberbank si Hypo Group Alpe Adria) au trimis deja „o instiintare preliminara” autoritatilor de la Zagreb.
Bancile sustin ca actul normativ incalca, atat legislatia Uniunii Europene, cat si tratatele bilaterale de investitii semnate de Croatia, si au cerut Guvernului de la Zagreb sa deschida un dialog in vederea gasirii unei solutii. Anterior, bancile au informat ca o solutie sustenabila din punct de vedere legal ar fi una voluntara si bazata pe criterii clar definite, precum si pe impartirea costurilor.