În februarie 2019, când Banca Transilvania împlinea 25 de ani de activitate, bilanțul anului 2018 scotea în prim-plan o realitate aproape de necrezut, puțin probabilă în trecutul nu foarte îndepărtat: devenea oficial cea mai mare bancă din România. Reușise astfel, într-o perioadă incredibil de scurtă, să pună mâna pe fotoliul de lider care-i aparținuse BCR din anii ’90 până la acel moment.
Niciodată de la acel moment, niciun oficial BCR nu a vorbit în detaliu despre modul în care se raportează la Banca Transilvania și cum vede competiția în raport cu cea mai mare bancă din sistem, așa cum a făcut-o Sergiu Manea (CEO Banca Comercială Română) în week-end-ul trecut, la o întâlnire cu jurnaliștii în Poiana Brașov.
”Ne uităm foarte, foarte atent la ce face numărul 1 din piaţă. Este o bancă extraordinară, care a avut o strategie de creştere şi are o strategie de creştere pe care a îndeplinit-o aşa cum vedeţi şi o face foarte, foarte bine. Este clar că, în momentul în care bilanţul nostru este la 105-110 miliarde de lei lei şi bilanţul numărului 1 este la 170 miliarde de lei lei, ne uităm să înţelegem ce avem de făcut, ce putem face mai mult. Ne uităm cu atenţie la ce fac bine şi încercăm să avem o identitate şi story-ul nostru prin care să continuăm să creştem”, a detaliat Sergiu Manea cum se vede din curtea BCR dezvoltarea fulminantă a Băncii Transilvania.
Interesantă este ultima observație pe care Sergiu Manea a făcut-o pe subiectul competiției dintre BCR și Banca Transilvania. ”Este clar că până acum nu ne-am uitat la achiziţii”, nespecificând în mod clar dacă strategia de dezvoltare aleasă se va schimba pe viitor, în sensul deschiderii față de oportunitățile de preluare a unor active ce ar putea fi scoase la vânzare. Putem însă observa o schimbare clară de optică, care reiese din mențiunea ”până acum” din precizarea CEO-ului BCR.
Uitându-ne la cifrele celor două bănci, este destul de limpede că BCR nu are nicio șansă să-și recupereze fotoliul de lider din sistemul bancar românesc prin dezvoltare organică, ci doar apelând la o achiziție importantă, la care ”până acum” nu s-a uitat, în timp ce Banca Transilvania a cumpărat pe bandă rulantă pornind cu Volksbank în 2015, Bancpost (2018), Idea::Bank (2022) și terminând în acest an cu OTP Bank.