Curtea Constitutionala a respins contestatia bancilor ce face referire la stingerea totala a datoriilor. Judecatorii au decis sa amane discutiile pentru celelalte puncte pentru 17 noiembrie. Motivarea magistratilor ar trebui sa apara luna viitoare.
Bancile au reclamat articolele 3, 8 si 10 din legea darii in plata. Bancherii au sustinut ca stingerea totala a unei datorii nu se poate face doar prin predarea bunului ipotecat. Judecatorii au decis ca prevederile sunt constitutionale.
Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale: „La cateva dosare am dat ca urmare a acestei decizii aceeasi solutie, ca se respinge ca devenita inadmisibila. Pastrand aceeasi decizie, nu mai judecam cauza din nou, o respingem ca devenita inadmisibila aplicandu-se toate beneficiile care deriva din decizia noastra.”
Curtea a avut in total 700 de sesizari pe aceasta lege, aproape toate trimise de banci. O alta serie de plangeri va fi analizata pe 17 noiembrie.
Judecatorii lasa de inteles ca cea mai importanta sedinta a fost cea data marti.
Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale: „Motivarea Curtii va veni pentru ca la prima decizie trebuie sa dam motivarea. Celelalte se vor adecva primei decizii ale noastre.”
CCR a decis in 25 octombrie ca darea in plata este conditionata de existenta impreviziunii, inclusiv pentru contractele incheiate pe vechiul Cod
Dupa decizia CCR, existenta impreviziunii se va stabilii de catre o instanta de judecata, astfel incat darea in plata sa nu fie un instrument discretionar la mana debitorului, care putea decide oricand sa dea in plata, fara un motiv intemeiat.
Dupa modificare ceruta de Curte, contractul debitorului se poate „adapta” (modifica) sau poate inceta (darea in plata).
“In esenta, impreviziunea intervine cand in executarea contractului a intervenit un eveniment exceptional ce nu putea fi prevazut in mod rezonabil de parti la data incheierii contractului, ceea ce face excesiv de oneroasa executarea obligatiei debitorului. Verificarea acestor conditii revine, in fiecare caz, instantei judecatoresti care, in conditiile legii, este independenta in aprecierea sa, ea pronuntand fie adaptarea contractului, fie incetarea sa in forma pe care o decide si care poate merge pana la preluarea de catre creditor a imobilului adus garantie cu stingerea tuturor accesoriilor”.