Creditarea locuințelor în România este pe plus de 5 ani, a anunțat Dana Demetrian, Vicepreședinte Retail și Private Banking în cadrul BCR, estimând pentru 2017 un salt cu 13% a stocului de împrumuturi ipotecare.
Privind graficul (vezi mai jos!), care arată evoluția stocului de credite garantate și a producției noi de asemenea finanțări, putem observa că anul 2015 a fost caracterizat de o creștere spectaculoasă a domeniului de profil: +17% stoc credite garantate și +68% producție nouă credite garantate.
Dana Demetrian a subliniat că nu trebuie să surprindă pe nimeni rezultatele consemnate la nivelul sistemului bancar românesc, în condițiile în care în 2015 o contribuție considerabilă au avut-o refinanțările. Practic, este vorba în mare parte de refinanțările realizate de Banca Transilvania pentru clienții cu credite în franci elvețieni de la Volksbank și cele susținute de BCR, care a lansat în toamna anului 2015 o ofertă atractivă de refinanțare valabilă pentru tot portofoliul propriu de clienți.
Un alt aspect important ce poate fi observat în graficul prezentat de oficialul BCR este constituit de influența pe care o avut-o darea în plată asupra producției noi de credite ipotecare în 2016, când acest indicator a înregistrat o diminuare cu 1% față de anul anterior.
Programul guvernamental Prima Casă este concurat tot mai tare de produsele de finanțare standard
Dana Demetrian a mai precizat faptul că majorarea stocului de împrumuturi pentru locuințe estimată pentru acest an se va datora în proporție de 60-70% contribuției creditelor Prima Casă. Programul guvernamental își pierde însă încet încet din vigoarea anilor precedenți, pe fondul diminuării plafoanelor aprobate de stat, dar și datorită ofertelor de credite ipotecare standard, care se aproprie de condițiile împrumuturilor Prima Casă.
Vicepreședintele BCR a evidențiat, totodată, faptul că produsul de creditare standard din portofoliul celei mai mari bănci din România, reușește să înglobeze aproape toate avantajele apreciate de clienții finanțărilor Prima Casă, fiind o chestiune de timp până când românii se vor obișnui fără programul guvernamental.
”Singura diferență în momentul de față mai este dată doar de avansul de 5%, care constituie pentru mulți oameni un element esențial. Însă, consider că o creditare sănătoasă trebuie privită, invariabil, în strânsă legătură cu capacitatea de economisire, cu care românii nu sunt familiarizați pe deplin deocamdată”, a declarat Dana Demetrian. Domnia sa a prezentat într-un tabel comparativ (vezi mai jos!) caracteristicile celor două tipuri de finanțare ipotecară, evidențiind avantajele pe care le prezintă creditele standard în raport cu împrumuturile Prima Casă.
De ce un credit standard?
- Dobândă fixă în primii 5/10 ani începând cu 4,1%/an pentru primii 5 ani
- După 5 ani, dobânda variabilă Robor la 6 luni + 2,6%
- Salariul la BCR & încheie asigurarea de viață BCR
- Control asupra bugetului prin rata fixă în primii 5/10 ani
- Perioadă de creditare maximă de 30 de ani
- Zero comision de analiză credit
- Zero comision de administrare credit
- Zero risc valutar, creditele acordate doar în lei – rata creditului și veniturile sunt în aceeași monedă
- Avans minim de 15%, pentru 90% din locuințele finanțate.