Cum BCR, cea mai mare banca din sistem, a fost in ultima perioada subiectul unor dispute publice legate de un posibil comportament fiscal neadecvat, CEO-ul BCR, Sergiu Manea, a raspuns intrebarilor pe aceasta tema venite din partea reporterului HotNews.
Este extrem de important sa dovedim deschidere, iar discutiile sa fie clare, concrete si educate intre toti participantii la piata: institutii financiare, legiuitor, autoritati de reglementare si control, sustine Sergiu Manea intr-un interviu acordat HotNews.ro
BCR sustine ca a virat bugetului in ultimii 10 ani circa un miliard de lei impozit pe profit si pe dividende, pe langa 300 de milioane de lei anual
Rep: Figurati pe acea lista a celor 31 de banci Ati achitat sau nu impozite in ultimii 10 ani? Cat?
S.M.: Romania are un regim fiscal bine definit si transparent pentru companii, deci nu ar exista motiv pentru care cineva sa se straduiasca in mod particular sa utilizeze artificii fiscale. Pentru companii care lucreaza cu bani pe baza de incredere, credibilitatea si reputatie, ma indoiesc ca o banca ar risca artificii ilegale prin care sa ocoleasca plata impozitelor. Nu numai ca nu exista un motiv solid, dar si cadrul in care controlam ca situatiile contabile respecta litera si spiritul legii este triplu stratificat: intern, extern, precum filtrul de verificare si certificare al auditorilor contabili independenti, al caror profesionalism este recunoscut la nivel international.
Sigur ca cineva se poate intreba pe buna dreptate ce impozit plateste o banca sau orice companie care face afaceri si profit in Romania. Iar aici trebuie separata discutia. Toate bancile vireaza la buget contributii de asigurari sociale, impozite pe salariile angajatilor, taxa pe valoarea adaugata, impozite pe cladiri si bunuri, precum si impozite pe dobanzile platite deponentilor.
De exemplu in ultimii zece ani, indiferent de cat de profitabila a fost ori daca avut pierderi, BCR a virat catre stat astfel de taxe si impozite in valoare medie de 300 de milioane de lei anual. La acestia se adauga impozitele pe profit si pe dividende de aproape 1 miliard de lei. Deci in total, de la privatizare BCR a platit catre stat impozite de 4 miliarde de lei.
Rep: Acuzatiile nu vizau contributiile la buget, cat mai ales plata impozitului pe profit…
S.M.: Intelegerea corecta e baza increderii, iar neincrederea are costuri mari/ Nu cred sa existe vreo institutie bancara care sa nu fi platit taxele si impozitele legal datorate statului :
Daca vorbim in particular despre impozitul pe profit, codul fiscal si legea includ o serie de prevederi conform carora pierderile contabile sunt reportate in anii urmatori, astfel incat impozitul pe profit se plateste odata ce pierderile din trecut au fost acoperite. Nu cred ca vorbim nici de rea vointa, nici de rea credinta referitoare la plata impozitului pe profit. Pur si simplu vorbim despre o prevedere fiscala din legislatie – legislatie pe care legiuitorul o decide, si pe care companiile o respecta.
Rep: Iau nota de faptul ca folositi foarte des cuvantul „incredere”. Cata incredere poti sa ai intr-o banca aflata pe pierdere?
S.M.: Daca vorbim de pierderile bancilor, este evident ca pierderile din activitatea creditare reprezinta un cost inevitabil pentru banci, mai ales in situatia unei crize economice globale. Or trebuie subliniat ca pierderile acestea sunt platite din buzunarul actionarilor. Cand un credit nu se mai plateste, actionarul este obligat sa il provizioneze. Mai simplu spus, sa aduca bani de acasa ca sa acopere pierderea si sa mentina banca sigura si solida. Sa ofere incredere chiar daca afacerile sale sunt afectate temporar de criza.”
Citeste integral pe HotNews.ro