In Romania, legislatia merge in directia slabirii disciplinei financiare, dar fara aceasta, industria bancara este pusa sub semnul intrebarii, a declarat, miercuri, Florin Danescu, presedinte executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), intr-o conferinta de specialitate. „Disciplina financiara nu suna bine nici la public, nicaieri. Dar asta inseamna, pana la urma, acea incredere pe care o dai oricarui investitor si oricarui consumator ca o datorie se plateste. Cat timp acest lucru nu exista, intreaga industrie bancara este pusa sub semnul intrebarii pentru ca fisa de post a industriei bancare este aceea de a creste economisirea si prin aceasta economisire sa poata credita economia. De ce este Romania in urma? Dintr-o mie de motive. Unul dintre ele este acela ca Romania are o cifra de intermediere-creditare raportata la PIB de 30% si este ultima tara din Europa din punct de vedere al formulei creditarii”, a explicat Florin Danescu.
Potrivit presedintelui ARB, felul in care reprezentantii industriei sunt chemati sa sustina sau sa discute o serie de initiative legislative este tot mai ,,dramatic” in sensul in care nu se vede o legatura clara intre interesul cetateanului si construirea unei economii mai bine structurate.
„Cred ca exista un limbaj dublu. Vorbim despre importanta industriei bancare, despre importanta creditarii, despre importanta produselor, a pietelor financiar-bancare. Ne uitam in viitor, vorbim frumos, suntem profesionisti, dar in prezent constatam cu totii ca exista foarte multe pericole. Si vorbim mai putin despre acest lucru. Felul in care vorbim despre pietele tehnologice, despre bitcoin, despre toate erele domeniului cercetarii si dezvoltarii inovatiei este important. O industrie serioasa priveste in viitor si stie ce pasi are de urmat. Toate trebuie legate si de prezent si de trecut. Astazi suntem in fata multor perceptii care se transforma in doi, trei, pasi in initiative legislative si care se transforma in reglementarea si impunerea unor comportamente in industria bancara. Nu numai in Romania. Cu toate acestea, Romania are o conotatie specifica pentru ca lipsa invataturii democratice ne face sa preluam ceea ce Europa ne prezinta astazi ca legi. Le preluam si le transpunem intr-o maniera deosebita si impotriva economiei”, a spus presedinte executiv al ARB.
Lucian Isar: „pentru dezvoltarea economica a tarii avem nevoie de o arhitectura financiara imbunatatita”
„Exista, la nivel mondial, un proces de regandire a arhitecturii financiare. Si in cazul Romaniei, este din ce in ce mai clar ca pentru dezvoltarea economica a tarii avem nevoie de o arhitectura financiara imbunatatita. Ar trebui sa gandim in perspectiva faptul ca Romania va trebui sa faca la un moment dat ceea ce se numeste ‘quantum leap’, adica un salt major”, a precizat Lucian Isar, presedintele Consiliul de Supraveghere de la Banca Feroviara.