Mihai Bogza, presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost, considera ca din cauza incertitudinilor la nivel legislativ investitorii straini ar putea avea in perioada urmatoare o anumita „inhibare“ privind investitiile costisitoare. Bancherul se refera in special la discutiile din Parlament, pentru diverse proiecte legislative, aratand ca persoanele implicate in acest proces nu au cunostinte despre industria bancara si nici nu solicita un sudiu de impact al proiectelor.
„Din partea Consiliului Investitorilor Straini am fost si eu adesea prezent in Parlament si, cand vad acolo nivelul discutiilor, tipul de initiative care sunt promovate, nivelul discutiilor care sunt purtate de niste oameni care sunt cu totul nespecialisti si care arunca doar niste proiecte de legi fara sa aiba habar despre industria bancara, fara sa se gandeasca sa faca un studiu de impact, daca as fi eu insumi investitor in industria bancara, probabil ca m-as retrage si nu m-as mira daca multi dintre cei care sunt astazi prezenti pe piata bancara gandesc asa“, a punctat Mihai Bogza intr-o conferinta de presa.
Cum pot ajuta bancile economia
Activele bancare din Romania reprezinta 60% din PIB, iar cifra europeana este de 360%, a declarat miercuri Florin Danescu, presedinte executiv al Asociatiei Romane a Bancilor.
„Cu totii suntem interesati in a prelua experienta europeana, in a ajunge din urma Europa. In Romania, bancile reprezinta din PIB aproximativ 60%. Foarte multa lume considera, chiar propria mea mama considera ca este enorm, nefiind un specialist in domeniu, dar cifra europeana este 360%. Asta inseamna dezvoltarea pe care Europa a inregistrat-o. In momentul in care din punct de vedere legislativ si de perceptie penalizam niste banci in Romania care niciodata nu au consumat un leu public, fata de Europa care aproape in integralitatea ei a consumat bani publici pentru banci, sunt doua riscuri suprapuse”, a spus Danescu, potrivit Agerpres.
El a precizat ca economia are nevoie de creditare si de sprijinul finantatorilor.
„Pe deoparte suntem foarte jos, economia are nevoie foarte mult de creditare si de sprijinul finantatorilor, oricare ar fi ei, si noi reprezentam 96% din totalul finantarii economiei romanesti, iar legislatia europeana asa cum este transpusa astazi sau urmeaza, inseamna de prea multe ori un singur deziderat: eliminarea platii datoriei, intr-o forma sau alta”, a explicat oficialul ARB.