Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Dezbaterea despre Legea dării în plată scoate la iveala discursul paralel al celor două voci
Share
Notification Show More
Latest News
Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank, propunerea-surpriză pentru funcția de premier tehnocrat
Informații financiare
Inflația poate pune frână deciziilor BNR. Erste: Dobânda-cheie ar putea rămâne neschimbată până în toamnă
Analize Stiri de top
Primul Hackathon FABBV – un eveniment dedicat creativității și inovației în domeniul financiar și tehnologic. Mircea Busuioceanu: ”Prin astfel de inițiative, ne dorim să le oferim studenților instrumentele necesare pentru a deveni arhitecții unei lumi financiare mai inteligente, bazate pe AI și inovație”
Stiri de top
Garanti BBVA România a semnat un nou acord de finanțare cu IFC, în valoare de 40 milioane de uro, pentru sprijinirea afacerilor deținute de femei. Mustafa Tiftikcioğlu: ”Antreprenoarele joacă un rol din ce în ce mai important în economie, iar misiunea noastră este să fim alături de acestea”
Stiri de top
Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu
Analize Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri de top > Dezbaterea despre Legea dării în plată scoate la iveala discursul paralel al celor două voci
Stiri de top

Dezbaterea despre Legea dării în plată scoate la iveala discursul paralel al celor două voci

bankingnews.ro
Last updated: 07/03/2016 11:01
bankingnews.ro 9 ani ago
Share
SHARE

În ediția din 6 martie a emisiunii “După 20 de ani” de la PRO TV, inițiatorul legii dării în plată, deputatul Daniel Zamfir și viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, au discutat despre acest proiect, efectele sale, dar și posibilitatea de a fi declarat neconstituțional.

„Noi propunem criterii ca să îi vizăm pe cei care nu pot. Statul român a mai făcut asemenea lucruri și nu creezi discriminări. Plafonul de 60.000 de euro de la Prima Casă nu creează o discriminare, e o șansă în plus pentru cei care au resurse mai puține. Nu cred ca domnul deputat va spune că dacă pensionarii beneficiază de scutire de tarif de transport în comun, asta e o discriminare. Da, așa se fac politicile publice, țintindu-i pe cei care au nevoie. Noi am propus niște criterii, ca să fie vorba de o locuință de bun-simț, nu un palat. 150.000 de euro credit înseamnă 200.000 valoarea locuinței.” a declarat Bogdan Olteanu în cadrul emisiunii de la PRO TV.

În replică, deputatul Daniel Zamfir a vorbit și despre cum s-a ajuns în situația actuală și despre practicile BNR.

zamfir daniel„Vreți să spunem oamenilor de ce au ajuns în situația asta? În 2005, de exemplu, BNR avea o normă, norma 10, care prevedea măsuri de protecție a creditelor persoanelor fizice. În 2007 a abrogat-o, a permis băncilor comerciale să măreasca plafonul până la 70%, a eliminat calificarea între credite imobiliare și credite de nevoi personale. De asta au apărut credite de nevoi personale cu ipotecă de sute de mii de euro sau franci elvețieni. Acum, dupa ce s-au jucat cei din Banca Naționala de-a creditarea, revin în 2012 asupra deciziei, reinstaurează norma și stabilesc plafonul de 35% . Dar a fost foarte târziu, peste 800.000 de oameni au ajuns în imposibilitatea să-și mai plătească ratele la bancă. Când 1 din 4 români împrumutați la banca nu-și poate plăti ratele e un eșec total al sistemului bancar și mai ales al supravegherii BNR”, a subliniat inițiatorul actului normativ.

Viceguvernatorul a ținut, la rândul său, să explice politicile BNR, politici reglementate de Parlamentul European. În acest timp, Mugur Isarescu, reamintea într-un inteviu acordat postului public de radio, că problema creditelor în franci nu a pornit de la BNR, ci de la Banca Centrală a Elveției.

b olteanu„Să clarificăm câteva informații false. În 2007, România a intrat în UE și de atunci a aplicat toate reglementarile europene, pe care Parlamentul le-a votat. În 2007, acestea stabileau că nu se mai instituie plafoane. Așa gândea lumea și UE la acel moment, așa a gândit și România. În 2012, filosofia s-a schimbat, acum s-au pus plafoane. Din acel motiv s-au eliminat plafoanele, fiindcă România s-a decis, cu sau fără domnul Zamfir, să intre în Uniunea Europeană. A fost bine, a fost rău, era o filosofie liberală. Nu aveam dreptul de a pune limite, reglementarea bancară se face la nivelul Parlamentului European, nu la cel al Parlamentului României”, a declarat Olteanu.

Întrebat dacă BNR a făcut tot ce putea, Bogdan Olteanu a replicat: „A făcut, a strigat cât se poate de tare, a luat niște măsuri considerate pe atunci neortodoxe, radicale, de macrostabilizare. Am cerut băncilor ca 40% din banii pe care-i împrumută să-i blocheze la BNR, ca să-i descurajăm să dea credite în monedă străină. În Polonia și Ungaria, unde nu s-a luat această măsură, numărul creditelor în franci elvețieni e de 10 ori mai mare ca în România. A funcționat în această măsură. În capitalism nu poți să interzici produse, poți să le descurajezi. Au existat mesaje ale BNR, le-am spus oamenilor să nu se împrumute în monedă străină.”

Vorbind despre riscul ca legea să pice la controalele de constituționalitate, Deputatul Daniel Zamfir a explicat de ce se opune unui prag de 65%.

„Vreau să mă întorc la pragul de 65% propus de BNR. Dacă apare în viața omului un eveniment neprevăzut, o operație. Pot eu să intru în viața omului să spun că vei fi obligat să platești 65%? Situația dificilă despre care o vorbim o simte omul pe pielea lui. Legea asta nu e de protecție socială, nu se aplică categoriilor defavorizate. Știți câți salariați MAI, MApN intră în această categorie? Ei au luat credite în franci elvețieni, rata a crescut de 2-3 ori și au azi ratele mai mari decât veniturile.”

În replica, Bogdan Olteanu a ținut să precizeze că într-o lege nu previzionăm fenomenul „drobului de sare”. „Înțeleg că aici e o frustare legată de principiul drobului de sare, dacă se întâmplă ceva peste 10 ani. Daca peste 10 ani se scumpește petrolul, o să interziceți de azi mașinile? Dacă peste 10 ani se scumpește mâncarea, o sa interziceți de azi cuptoarele?”

Despre Prima Casa, cel bun program dezvoltat de Guvern

Daniel Zamfir a declarat: „Asta ori e o prostie, ori e lipsă de pregatire, ori e intoxicare. Să vedeți de ce nu anulează. Garanția statului e o garanție suverană, nu o poate anula legea dării în plată. La articolul 1 al legii scrie cine sunt beneficiarii. Statul roman are carcater de fideiusor, nu de consumator. Statul român dă țeapă băncii?”

Bogdan Olteanu: „Aici se face o confuzie. În lege scrie că atunci când debitorul dă în plată, toate celelalte garanții se anulează. Sunteți de acord să scrieți “cu excepția garanției statului”? ne-am înțeles, vă mulțumesc, e minunat!”

Daniel Zamfir: „Nimeni nu anulează garanția statului, stați liniștit. Nu poate fi anulată. Cel mai sigur garant este statul.”

Bogdan Olteanu: „E un câștig extraordinar, în această emisiune aflăm că nu vor să anuleze garanția statului, dacă scrieți acest lucru în lege, Prima Casă poate continua.”

Cât despre efectele legii privind darea în plată, interviul a subliniat ceva ce deja era acceptat, dar nerecunoscut de inițiatori: avansul la credite la crește.

În cadrul emisiunii, față în față cu Bogan Olteanu, Daniel Zamfir nu neagă atenționarea bancherilor care au spus în repetate rânduri că avansul creditelor se va modifica consistent, până la 40%. Chiar daca a declarat mereu că acestea nu sunt adevărate, considerându-le doar amenințări ale bancherilor, Zamfir s-a rezumat să spună că „piața va reglementa”. Ba mai mult, consideră că le face un bine viitorilor clienți, care „nu vor ajunge în situația celor cu credite în franci elvețieni”. Deputatul uită să spună ca acest lucru este practic imposibil în acest moment (creditele nu se mai acordă în monede straine, contractele sunt total diferite…), iar grijă față de clienți, cu forța, în democrație, nu există.

Avansul creditelor va ajunge la 40%, după transpunerea directivei europene 2014/17/UE. Cel mai mare avans perceput de bănci, până la legea dării în plată a fost de 25%

Bogdan Olteanu: „Domnul Zamfir poate nu-și amintește, în decembrie a votat o lege de transpunere a unei directive europene, prin care avansul va fi marit cu toate garanțiile pe care legea dării în plată le-a eliminat. Dacă se elimină toate celelalte garanții și rămâne doar imobilul, avansul va fi probabil în jur de 40%, poate mai mult. Potrivit legii votată de domnul Zamfir în decembrie. E o obligație legală. Prin legea votată de dumneavoastră ați stabilit această obligație.”

Daniel Zamfir: „Piata va regla… De acum înainte, creditul se va da mult mai responsabil. Chiar dacă se va scumpi creditarea, tinerii, în special, vor fi feriți să ajungă în situația celor cu credite în franci elvețieni.”

Bogdan Olteanu: „Eu aș spune, îi va feri pe tineri de șansa de a avea o casa”, a concluzionat viceguvernatorul.

You Might Also Like

Inflația poate pune frână deciziilor BNR. Erste: Dobânda-cheie ar putea rămâne neschimbată până în toamnă

Primul Hackathon FABBV – un eveniment dedicat creativității și inovației în domeniul financiar și tehnologic. Mircea Busuioceanu: ”Prin astfel de inițiative, ne dorim să le oferim studenților instrumentele necesare pentru a deveni arhitecții unei lumi financiare mai inteligente, bazate pe AI și inovație”

Garanti BBVA România a semnat un nou acord de finanțare cu IFC, în valoare de 40 milioane de uro, pentru sprijinirea afacerilor deținute de femei. Mustafa Tiftikcioğlu: ”Antreprenoarele joacă un rol din ce în ce mai important în economie, iar misiunea noastră este să fim alături de acestea”

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu

UniCredit Bank și Mastercard au lansat Touch Card™ – un card conceput pentru persoanele cu deficiențe de vedere și nevăzători. Anca Ungureanu: ”Credem în puterea colaborărilor care generează schimbări reale în societate”

TAGGED: credite in franci elvetieni, Directiva Europena 17/2014, euro, Legea darii in plata, credite, Daniel Zamfir, credit, norma 10, BNR, Prima Casa, imprumut, casa, franci elvetieni, Bogdan Olteanu
bankingnews.ro 07/03/2016
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By bankingnews.ro
Follow:
Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.
Previous Article Piraeus Bank închide 19 sucursale în România, acţionarii ar negocia din nou vânzarea băncii
Next Article Mugur Isărescu: Legea dării în plata, un experiment unic în lume

– Publicitate –

UCFin banner

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Inflația poate pune frână deciziilor BNR. Erste: Dobânda-cheie ar putea rămâne neschimbată până în toamnă

2 zile ago

Primul Hackathon FABBV – un eveniment dedicat creativității și inovației în domeniul financiar și tehnologic. Mircea Busuioceanu: ”Prin astfel de inițiative, ne dorim să le oferim studenților instrumentele necesare pentru a deveni arhitecții unei lumi financiare mai inteligente, bazate pe AI și inovație”

4 zile ago

Garanti BBVA România a semnat un nou acord de finanțare cu IFC, în valoare de 40 milioane de uro, pentru sprijinirea afacerilor deținute de femei. Mustafa Tiftikcioğlu: ”Antreprenoarele joacă un rol din ce în ce mai important în economie, iar misiunea noastră este să fim alături de acestea”

4 zile ago

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu

4 zile ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?