“[dropcap]N[/dropcap]elinistea economica”‘ a afectat clientii dar si bancile. Clientii fug de credite, chiar daca isi doresc sa achizitoneze bunuri de valoare: case, masini. Despre prudenta din agentia din colt, vorbesc datele BNR si guvernatorul, Mugur Isarescu. Si realitatea din… sucursale. Romanii care vizeaza obtinerea unui imprumut sunt tot mai putini, interesul pentru credite diminuanadu-se cu aproape un sfert. Asta arata statisticile expertilor, care subliniaza ca acest fenomen era usor de anticipat. Acordarea creditelor aproape ca a stagnat anul trecut. Conditiile de acordare s-au inasprit, iar costurile asociate unui imprumut au crescut in special pentru creditele in lei. Mai luam in calcul nesiguranta zilei de maine, inclusiv a jobului, si avem “tabloul” complet al crizei creditelor.
Prudenta romanilor in privinta accesarii creditelor este recunoscuta si de Banca Nationala. „Creditul acordat sectorului privat inregistreaza o incetinire. Creditul in valuta consemneaza o reducere a dinamicii sale”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Statisticile arata ca peste 17% din totalul creditelor acordate in Romania sunt neperformante. Mai clar, oamenii nu reusesc sa isi mai achite imprumuturile contactate in anii de crestere economica.
Vremurile s-au schimbat, iar bancile sunt tot mai goale. Ce-i descurajeaza pe potentialii clienti, care ar mai putea sa incheie un parteneriat cu o banca? Avansul mare impus celor care vor un imprumut , conditii restrictive, ceea ce reduce accesul la imprumuturi. Cel mai descurajant raman insa dobanzile si comisioanele. Costul efectiv al creditelor imobiliare in lei porneste acum de la 9% pe an, dupa ce in vara anului trecut, cele mai bune oferte afisate de banci porneau de la o dobanda efectiva de 7% pe an.
Bancherii se asteapta si in acest an la un aflux de clienti scazut, cererea pentru produsele bancare, in special creditele ipotecare, va ramane scazuta. Cel mai recent sondaj efectuat de BNR in randul bancherilor (citeste aici) arata ca in ceea ce priveste creditele de consum pentru populatie, bancile se asteapta in acest trimestru la o stabilizare a cererii.
Cum tot mai putini romani indeplinesc conditiile de accesare a unui credit, avem o intrebare:
De ce merg romanii la banca?
Putinii clienti care mai merg la banca cauta un card avantajos, un depozit cu dobanda buna sau… sa-si „lichideze” contul de salariu.
Detinatorii de carduri au efectuat anul trecut peste 220 de milioane de tranzactii de retragere de numerar de la bancomat, ceea ce inseamna in medie doua tranzactii lunare pe fiecare card. Cum salariul mediu net este de circa 1.500 de lei (350 de euro), inseamna ca intr-un an cei 5 milioane de angajati din Romania castiga 21 mld. euro, nivel similar cu cel al retragerilor de la bancomate.