Banca Centrală Europeană (BCE) anunță încheierea consultării publice cu privire la posibilitatea lansării monedei digitale euro. 8.221 de cetățeni, firme și asociații industriale și-au prezentat punctul de vedere prin intermediul unui chestionar online, un record pentru consultările publice ale BCE.
Sondajul a fost lansat în 12 octombrie 2020, ca urmare a publicării raportului Eurosistem privind adoptarea un euro digital.
Din primele date ale sondajului remarcăm că pe prima poziție a caracteristicilor solicitate pentru un potențial euro digital se află confidențialitatea plăților (41% din răspunsuri), urmată de securitate (17%) și acoperire paneuropeană (10%).
BCE precizează că va oferi, în primăvară, o analiză cuprinzătoare a consultării publice, care va avea o contribuție importantă în luarea unei decizii privind lansarea unei astfel de monede de către Consiliul Guvernatorilor BCE, potrivit Bancii Europene.
Fabio Panetta – Un euro digital pentru o eră digitală
„Numărul ridicat de răspunsuri la sondajul nostru arată interesul mare al cetățenilor și companiilor europene în modelarea viziunii unui euro digital”, a declarat Fabio Panetta, membru al Comitetului Executiv al BCE și președinte al grupului de lucru pentru un euro digital. „Opiniile cetățenilor, ale întreprinderilor și ale tuturor părților interesate prezintă cea mai mare importanță pentru noi, deoarece evaluăm în ce fel le-ar putea fi util un euro digital.”
Grupul de lucru al Eurosistem, care a reunit experți din BCE și 19 bănci naționale din zona euro, a identificat scenariile posibile care ar necesita emiterea unui euro digital. Printre acestea, se remarcă o cerere crescută de plăți electronice în zona euro, care ar necesita un mijloc de plată digital fără riscuri, precum și o scădere semnificativă a utilizării numerarului ca mijloc de plată în zona euro. O monedă digitală euro ar putea înlocui mijloace private de plată care ridică îngrijorări de reglementare, prezintă riscuri pentru stabilitatea financiară sau protecția consumatorilor și, totodată, ar reprezenta o aliniere la trendul monedelor digitale emise de alte bănci centrale.
„Moneda euro aparține europenilor, iar misiunea noastră este de a fi gardianul acesteia,” declara Christine Lagarde, președinta BCE la demararea sondajului.„Europenii recurg tot mai mult la mijloace digitale atunci când cheltuiesc, economisesc și investesc. Rolul nostru este de a asigura încrederea în monedă. Aceasta înseamnă garantarea adaptării euro la era digitală. Ar trebui să fim pregătiți să emitem o monedă euro digitală, dacă va fi necesar.”
Digitalizarea a căpătat o importanță tot mai mare în fiecare aspect al vieți noastre și a transformat modul în care facem plăți. Iar anul marcat de pandemia de Covid-19 ne-a grăbit spre revoluția digitală – scoatem cardul din buzunar, glisăm telefon sau folosim smartwatchul pentru a face plăți.
În această nouă eră, un o monedă digitală ar garanta că cetățenii din zona euro pot menține accesul gratuit la un mijloc de plată simplu, universal acceptat, sigur și de încredere. Un euro digital ar fi reprezenta o alternativă accesibilă tuturor cetățenilor și companiilor la bancnotele emise de Banca Centrală. Nu va avea menirea de a înlocui numerarul, ci mai degrabă de a-l completa.
Care sunt beneficiile unui euro digital?
Un euro digital ar păstra beneficiile pe care le oferă moneda fizică tuturor cetățenilor europeni la acest moment. În schimb, ar putea fi util pentru oamenii care nu mai preferă numerarul. Ar contribui la amortizarea impactului evenimentelor extreme – cum ar fi dezastrele naturale sau pandemiile – atunci când serviciile de plată tradiționale ar putea să nu mai funcționeze. De asemenea, ar face plățile zilnice mai rapide, mai ușoare și mai sigure. Ar putea sprijini digitalizarea economiei europene și ar putea încuraja activ inovarea în domeniul comerțului cu amănuntul.
Când ar putea fi gata?
În timpul fazei de pregătire, BCE lucrează la concept, începând experimentarea posibilelor proiecte și discutând cu părțile interesate și partenerii internaționali. Christine Lagarde indica recent că un euro digital este probabil să apara în următorii cinci ani.
„Cred că vom avea un euro digital, dar va dura destul de mult timp pentru a ne asigura că este sigură”, a spus Cristine Lagarde.
Spre mijlocul anului 2021, Banca Centrală va decide dacă va lansa un proiect al monedei digitale euro. Acest moment va fi urmat de o fază de investigație privind cerințele utilizatorilor și furnizorilor de servicii.
Este nevoie de timp pentru a dezvolta o monedă digitală sigură, accesibilă și eficientă. Iar BCE vrea să se asigure că sistemele folosite țin pasul cu nevoile oamenilor: „Trebuie să ne asigurăm că moneda noastră este potrivită pentru viitor. Inacțiunea nu este o opțiune. ”, a declarat ;i Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE.
De ce un euro digital nu este o criptomonedă?
Moneda unică digitală nu are prea multe date în comun cu un Bitcoin. De exemplu, doar tehnologia blockchain care va fi folosită pentru dezvoltarea unui euro digital este similară. Și asemănările se opresc aici. Criptomonedele nu sunt reglementate, nu au în spate o entitate puternică și transparentă, sunt extrem de volatile și nu sunt imune la tentativele de fraudă.
RETINE. Cripto-activele sunt fundamental diferite de banii Băncii Centrale: prețurile lor sunt volatile, deoarece nu au nicio valoare intrinsecă și nu există nicio instituție de încredere care să le susțină. Un euro digital va putea oferi oamenilor același nivel de încredere ca în cazul numerarului, deoarece ambele monede sunt susținute de o bancă centrală – garanție pe care criptomonedele nu o pot oferi.
Între timp, autoritățile europene cer reglementări
În această săptămână, atât Banca Central Europeană cat și Autoritatea de Supraveghere din Marea Britanie (FCA) au subliniat necesitatea unui control mai strict pentru criptomonede, remarcând volatilitatea extremă și activitatea infracțională.
Tocmai de aceea, chiar ieri, BCE a cerut reglementarea rapidă a Bitcoin, după ce în ultimele zile volatilitatea criptomonedei a făcut valuri în rândul populației de rând dar și al investitorilor.
Cristine Lagarde, președintele BCE a declarat că „pentru cei care au presupus că s-ar putea transforma într-o monedă – îmi pare foarte rău, dar acesta este un activ și este un activ extrem de speculativ, a fost folosită înclusiv în activităţi de spălare de bani”.
Aceasta atrage atenția că măsura trebuie să fie unitară, la nivel global, deoarece există riscuri. „Trebuie să existe reglementări, ele trebuie aplicate şi implementate la nivel global deoarece orice scăpare va fi exploatată”, a avertizat preşedintele Băncii Centrale Europene.