OTP Group așteaptă să demareze discuțiile cu o bancă scoasă la vânzare în România, a declarat astăzi Laszlo Wolf, directorul adjunct al grupului financiar, mai multor jurnaliști prezenți la Budapesta, la evenimetul Agri Investors Conferences, organizat de OTP Bank în colaborare cu Ambasada României în Ungaria.
De regulă, vânzătorul demarează procesul, fiind consiliat sau nu de un adviser, și invită potențiali cumpărători la discuții. „Acest proces al discuțiilor va începe relativ repede, și suntem în așteptarea acestei stadiu”, a mai spus Wolf.
„Am putea semna un contract cu o bancă până la finele anului, chiar dacă nu vom finaliza procedura de ahizitie. Dar nu pot spune nimic sigur, pentru că este un proces îndelungat. Ne uităm la portofolii cu foarte mare atenție. Surplusul de capital e foarte mare, mult mai mare decât ce există potențial de cheltuit pentru România, așa că banii nu sunt o problemă”, a mai spus directorul general adjunct al OTP Group.
Să cumperi o bancă este partea ușoară, dar cea mai dificilă parte este să o integrezi, a mai spus acesta.
Ce creditor caută OTP
Întrebat de jurnaliști dacă dorește să achiziționeze o bancă grecească sau o bancă ce are un protofoliu de credite în franci, directorul general adjunct al OTP Group a ezitat să dea un răspuns ferm.
„Sunt bănci grecești de vânzare, dar și altele. Dacă vom lua o bancă ce are un portofoliu de credite în franci elvețieni, atunci acesta trebuie manageriat diferit pentru că aceste portofolii sunt generatoare de pierderi pentru bănci și trebuie să stabilim cum împărțim acest cost cu vânzătorul, iar acest cost ar trebui suportat în mod normal de vânzător. Ceea ce am oferit până acum clienților din România cu credite în franci cred că a fost o soluție bună, iar costurile au fost provizionate”, a mai spus Laszlo Wolf.
Intenția băncii este să atingă o cotă de piață de circa 5%, prin achiziție. „Ne-am fixat de mulți ani o țintă de 5% pentru cota de piață. Minimum 5%. Dacă vom cumpăra o bancă mai mare și vom atinge o cotă de piață de 5% va fi un succes, dar există competiție pentru aceste bănci, băncile din regiune sunt tot mai valoroase, iar interesul este în creștere. Dar vom oferi un preț realist”, a mai spus bancherul ungar.
Nivelul lichidității la nivel de grup este de circa 8 miliarde de euro, dar asta nu înseamnă că banii sunt pentru achiziții.„Avem capital suficient pentru a cumpăra orice bancă este de vânzare în România”, a mai spus Wolf.
„Dacă va fi nevoie să constituim provizioane pentru creditele băncii achiziționate, atunci prețul de piață al băncii scade, deci nu vă pot spune un preț pe care l-am putea oferi pentru o bancă”, a mai spus acesta.
Wolf a menționat că există în prezent de vânzare circa 3 bănci de dimensiuni considerabile în România, „dar dacă le luăm în calcul și pe cele mici, atunci sunt cu siguranță mai multe. Există bănci care au de vânzare doar portofolii. Suntem interesați și de cumpărarea de portofolii. Interesul nostru este să cumpărăm portofolii de retail sau IMM, deoarece la companiile mari putem ajunge singuri, numărul acestor clienți este relativ redus”.
În ceea ce privește cele mai mari pericole care amenință sistemul bancar din România, Wolf a spus că preocupările băncilor sunt legate de reglementările ce privesc creditele ipotecare, „deoarece riscul privind evoluția pieței îl putem prevedea. O preocupare generală este însă este evoluția economiei globale, ce se va întâmpla cu zona euro etc”.
10 -15 bănci, suficiente pentru România
„Într-o țară ca România 10 -15 bănci sunt suficiente pentru concurență și pentru clienți. Cu toate astea, unii acționari își păstrează chiar și investițiile în bănci mai mici, din considerente strategice. În circa cinci ani cred că vom vedea încă 30 -35 de bănci pe piața locală”, a mai spus Wolf.