În prezent, există doar 10.000 – 12.000 de firme maghiare care au investit în România, pentru că investitorii nu cunosc încă situația economică bună a țării și stabilitatea mediului de afaceri de aici, a spus Laszlo Diosi, CEO al OTP Bank România.
Acesta a participat astăzi la evenimentului Agri Investors Conference, organizat la Budapesta de OTP Bank România în colaborare cu Ambasada României în Ungaria.
Șeful OTP Bank România consideră că un domeniu cu potențial pentru investitori este și cel imobiliar.
„În ce privește piața imobiliară din România, aceasta a început să crească și se stabilizează. Dacă ar fi să decid unde să investesc în piața imobiliară, nu aș investi în Ungaria, dar în România văd un potențial pentru orice investitor. În România aproape 50% din oameni stau în case și restul în blocuri. În ceea ce privește starea de proprietate, situația este similară Ungariei, iar piața chiriilor e foarte îngustă, zonele unde sunt mai multe chirii sunt în special centrele universitare. Există totuși potențial de a dezvolta piața imobiliară în România – densitatea de imobile este mare, dar calitativ și cantitativ mai e loc de dezvoltare. În prezent nu există deloc supraofertă”, a mai spus Diosi.
Diosi a subliniat și potențialul pe care îl prezintă piața din România din punct de vedere al cererii interne.
„Cererea internă a facilitat în ultimii ani creșterea economică, consumul gospodăriilor, care asigură un teren bun pentru import și pentru investiții și producția internă. Starea de echilibru economic a României a scăzut și este nevoie de investiții”, a mai spus șeful OTP Bank România.
„Cea mai mare parte a creșterii ecnomice, peste 50% din PIB, este dată de 7 județele cele mai dezvoltate ale României. Zonele agricole contribuie cu un nivel foarte scăzut la PIB. Dacă ne uităm la ultimele 10-15 județe din punct de vedere al dezvoltării, acestea sunt regiunile rurale unde este loc pentru dezvoltarea agriculturii”, a mai spus Laszlo Diosi.