Dobanzile la depozitele in euro sunt de peste doua ori mai mari decat in Ungaria sau Polonia. Diferentele fata de dobanzile medii din zona euro sunt si ele semnificative, insa bancile „se scot“ la comisioane. Cu o medie la finele lui mai de peste 4% pe an, dobanzile de la noi sunt cu cel putin 1,4 puncte procentuale mai mari si decat cele din zona euro. Doar bancile din Bulgaria se pot compara cu noi, scrie Capital.ro
Pe de alta parte insa, politica de comisionare dusa de bancile din Romania le permite sa reduca, uneori substantial, din povara dobanzilor pe care ar trebui sa le plateasca persoanelor care economisesc. Inainte de a opta pentru un produs de economisire sau altul, este sa bine sa stiti ca depozitele nu pot fi deschise fara un cont curent unde sunt tinuti efectiv bani. Din aceasta dualitate vin si costurile suplimentare.
Majoritatea bancilor percep taxe si comisioane pentru deschiderea si administrarea conturilor. Sunt insa si banci la care platesti doar la inceput o suma fixa. In aceasta categorie se incadreaza insa doar Banca Transilvania, Raiffeisen, CEC Bank si OTP, acolo unde comisionul lunar de administrare a contului este zero.
Absolut toate bancile percep un comision de deschidere a contului care variaza intre 3 si 5 lei. Doar la Banca Transilvania comisionul de deschidere a contului poate fi zero, in cazul in care alegeti sa va retrageti banii printr-un card emis de banca.
Pe medie, comisioanele de administrare sunt undeva la 0,5 euro si, respectiv, 3 lei. Un comision care ridica semne de intrebare este cel aplicat pentru retragerea banilor la maturitatea depozitului.