In 2013, majoritatea bancilor comerciale din Romania au continuat politica de reducere a dobanzilor platite la depozite, in special in cazul depozitelor la termen in lei. Reducerile sau accentuat dupa ce dobanzile din piata interbancara au coborat la minime istorice.
Cu o rata a inflatiei care se invarte in jurul valorii de 5 procente, dobanda platita de bancile locale la economiile in lei ofera clientilor un randament negativ pentru majoritatea dintre ele, singurele oferte care au un randament peste inflatie fiind cele situate peste 6 procente.
Dobanda medie la depozitele in lei oferite de bancile locale este de 5.22% la 3 luni, in scadere cu 0.25% fata de dobanda medie din martie si de 5.66% la 12 luni, in timp ce la euro acestea au coborat la 2.8% pentru maturitatea la 3 luni si la 3.16% la 12 luni, in scadere fata de media dobanzilor in luna martie a acestui an.
Dobanda maxima de 7% la lei, si de 4.5% pentru economiile in euro
Bancile mici, fara o institutie financiara puternica in spate care sa le sustina, dar si cele cu capital grecesc continua sa ofere romanilor cele mai mari dobanzi din piata. In schimb, cele mai mari banci locale platesc dobanzi la depozite bancare in lei de pana la 5 procente, in timp ce la euro acestea au coborat sub 3 procente.
Pentru depozitele bancare la termen in lei dobanda maxima oferita de bancile din Romania a coborat de la 8% cat era la inceputul anului trecut la un maxim de 7.0%, in timp ce pentru economiile in euro, rata dobanzii a inregistrat o corectie puternica in acest an si a coborat de la peste 5 procente la 4.5%.
Vezi care sunt cele mai bune dobanzi pentru depozite la termen pe 3 luni in lei.
Compara oferta completa de dobanzi pentru depozite bancare la termen in lei
Cele mai bune dobanzi pentru depozite la termen in Euro
O dobanda de 4.4 % primiti la Planul de Economii de la Volksbank constituit prin internet banking, la care suma minima este doar 25 euro.
Banca Romaneasca, ofera in continuare dobanzi de peste 4% la euro. Dobanda maxima ajunge in cazul acestei banci la 4.35% pentru o maturitate de 120 de zile sau 210 zile. Suma minima este de 150 euro.
La Piraeus Bank studentii si pensionarii pot obtine o dobanda maxima de 4.15% prin depozitul STAR cu maturitate la 12 luni, ceilalti clienti primesc o dobanda mai mica, de 4 procente.
Alpha Bank a redus dobanzile la depozite in ultima luna, iar acum dobanda la euro nu mai trece de 4.15%. Dobanda este valabila in cazul depozitului Progressive la 24 de luni. Banca oferea dobanzi de peste 5 procente pentru economiile in euro la inceputul acestui an.
Cele mai importante banci din Romania platesc dobanzi de sub 4 procente la economiile in euro
La Raiffeisen Bank dobanda maxima a coborat sub 3 procente si este de 2.9%, in cazul depozitului cu o valoare mai mare de 30.000 de euro constituit pe 3 ani. Cei care doresc sa economiseasca pe o perioada de pana la un an primesc o dobanda maxima de 2.6%, mai mare cu 0.25% in cazul celor care isi vireaza pensia sau salariul prin banca.
La BCR, cea mai mare banca locala dupa valoarea activelor, care anul trecut a raportat si cea mai mare pierdere din sistemul bancar, de peste 1200 milioane de lei, dobanda la euro a coborat si mai jos, aceasta nu mai trece de 2.45% procente.
BRD, ofera celor care doresc sa economiseasca pe o perioada mai lunga, de 3 ani, o dobanda medie de 3.56%, prin intermediul depozitului Progresso. Dobanda este platita de banca la fiecare interval de 6 luni. Pentru maturitati de 1 an, banca ofera o dobanda de 2.7% sau 2.95% daca virati pensia prin intermediul bancii.
SURSA – MoneyCenter