România a coborât trei locuri în clasamentul Doing Business dedicat anului 2020 al Băncii Mondiale (BM), ocupând locul 55. Topul realizat de BM evaluează ușurința de a face afaceri în cele 190 de țări din întreaga lume. România a cunoscut o involuție constantă din 2016 când s-a clasat pe locul 36.
Chiar dacă scorul general al României din acest an – de 73,3 puncte – este mai mare decât cel de anul trecut (72,3 puncte), țara noastră a coborât în clasament deoarece alte țări au înregistrat progrese mai importante.
Ungaria (52), Maroc (53) și Cipru (54) sunt printre țările care au depășit România, comparativ cu clasamentul de anul trecut.
Raportul punctează însă că România a înregistrat și câteva progrese față de anul trecut. Țara noastră a simplificat inițierea unei afaceri, permițând înregistrarea voluntară a taxei pe valoarea adăugată (TVA) și astăzi necesită mai puțin timp pentru înregistrare. România a eliminat cinci impozite și contribuții plătite de angajator și a introdus o nouă contribuție de asigurare de muncă plătită de angajator, inlesnind astfel plata impozitelor – care acum este mai puțin costisitoare.
Cele mai mari probleme cu care se confruntă companiile din România sunt achiziționarea de energie electrică (un scor de doar 53,7 puncte din 100) și gestionarea autorizațiilor de construcție (58,4 puncte).
Ai nevoie 24 de pași, 322 de zile și 46.500 de lei pentru a obține autorizațiile de construcții
De exemplu, Banca Mondială explică pe larg cei 24 de pași pe care este necesar sa-i parcurgi în România pentru obținerea autorizațiilor legale din domeniul constructiilor.
Iar timpul pierdut pentru obținerea aceste autorizatii îngreunează businessurile din domeniu, notează BM. Pentru că este nevoie de aproape un an de zile pentru a le obține! Mai exact, potrivit BM, pentru autorizațiile necesare în construcții ai nevoie de minim 322 de zile! Și nu costă doar timp. 46. 500 de lei sunt costurile enumerate de raportul BM.
Rezolvarea insolvenței (59,1 puncte) și protejarea investitorilor minoritari (62 de puncte) sunt, de asemenea, probleme spinoase nerezolvate în România.
Între timp, România a obținut scoruri relativ bune pentru tranzacționarea transfrontalieră (100 de puncte, în principal datorită aderării la UE), demararea unei afaceri (87,7 puncte), plata impozitelor (85,2 puncte) și obținerea unui credit (80 de puncte).
În topul ce evaluează ușurința de a face afaceri, România se situează mai jos decât vecinii Serbia (44) și Moldova (48), dar întrecem Bulgaria (61) și Ucraina (64). Potrivit Băncii Mondiale, țara din Europa de Est unde este cel mai ușor să începi o afacere este Georgia, locul șapte în clasamentul general cu un scor de 83,7 puncte. Georgia se situează înaintea Regatului Unit, Norvegiei, Suediei și Germaniei. Lituania (11), Macedonia de Nord (17), Estonia (18) și Letonia (19) sunt, de asemenea, printre cele mai performante țări ale regiunii.
TOP 3 țări în care poti începe ușor o afacere
- Noua Zeelandă – 86,8 puncte
- Singapore – 86,2 puncte
- Hong Kong – 85,3 punct
Potrivit analizei dedicate României, demararea unei afaceri se realizează mai ușor, costă mai puțin iar timpul pierdut s-a redus. Însă, rămânem la distanță față de vecini, unde deschiderea unei companii durează o zi, fără drumuri inutile, doar online. În România un investitor pierde în jur 22 de zile până va începe operațiunile. Iar costurile nu sunt mari, dar importante.
Șase pași pentru deschiderea unei companii în România
- Banca Mondiala notează că o zi este dedicată înregistrării la registrul comertului, iar dacă ai cerinte „altfel”, mai precis dorești ca noua ta companie să dețină în titlu anumite cuvinte, ai nevoie de aprobări speciale ce pot dura până la 10 zile. Un nume de companie care include cuvinte precum „național”, „român”, „institut” sau derivatele lor sau cuvinte sau expresii caracteristice instituțiilor sau autorităților publice centrale sau locale poate fi utilizat numai cu aprobarea Secretariatului General al Guvernului sau a prefecturii. Chiar dacă cererea poate fi făcută online, documentele de aprobare trebuie obținute și într-o formă fizică de la Registrul Comerțului sau trimise prin poștă.
- Apoi mergi la banca pentru deschiderea unui cont bancar. Și aici pierzi o zi. Taxa minima pentru un SRL este de 200 de lei. După depunerea banilor, administratorul companiei sau un reprezentant legal va duce la banca o multitudine de acte, conform legilor in vigoare. Studiul BM notează că banca poate percepe solicitantului un comision, care poate varia de la zero la 0,5% din capital, în conformitate cu reglementările interne. Plățile de capital social vor fi efectuate într-un cont de capital social. Nu se pot efectua plăți din contul de capital social, astfel, la finalizarea formalităților de încorporare, va trebui să fie deschis un lat cont operațional; alternativ, contul de capital social poate fi transformat într-un cont bancar operațional.
- De aici, urmează înregistrarea la Registrul Comerțului. În termen de 15 zile de la constituirea actului constitutiv, noua entitate are obligația de a înregistra societatea la registrul comerțului în zona sediului social al companiei. Toate aceste inregistrari pentru aparitia in actele ANAF costa 122 de lei si 3 zile, noteaza BM.
- Dacă cifra de afaceri a companiei depășește pragul de 300.000 RON, este obligatoriu să soliciți înregistrarea în scop de TVA. Poți solicita înregistrarea în scopuri de TVA și în momentul înființării. Certificatul de TVA este eliberat în termen de 1 zi de la această depunere. Dar acordul final vine după 15 zile. După eliberarea certificatului de TVA, autoritatea fiscală va verifica apoi, într-un termen de 15 zile, dacă societatea îndeplinește de fapt criteriile relevante pentru înregistrarea TVA, așa cum este declarată în baza declarației. Dacă se concluzionează că aceste criterii sunt îndeplinite, certificatul de TVA emis rămâne valabil.
- Pasul 5. Conform legii, toate persoanele juridice înregistrate în Registrul Comerțului au obligația de a achiziționa un Registru. Acesta trebuie să fie achiziționat în termen de 30 de zile de la înregistrarea societății la Registrul Comerțului. În caz contrar, compania poate fi supusă penalităților. Pasul 5 se poate parcurge intr-o singură zi, arată datele Băncii Mondiale.
- Urmează înregistrarea companiei la ITM. Aceasta procedura mai costă investitorul o zi. Un reprezentant al companei va merge la Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru a obține o parolă asociată companiei cu ajutorul căreia va putea înregistra online toate contracte de muncă ale viitorilor angajați.