Rezerva Federală face o pauză și nu mai modifică ratele dobânzilor.
Rezerva Federală a Statelor Unite a decis, miercuri, să păstreze ratele dobânzilor constante și costurile de împrumut. Mesajul arată că semnalele sunt pozitive, FED se asteaptă la o creștere economică moderată, având o rată a șomajului la un minim istoric, date ce vor persista până la alegerile prezidențiale din 2020.
Miercuri, Rezerva Federală a SUA a păstrat dobânda de politică monetară până la un interval cuprins între 1,50% şi 1,75%.
Comitetul FED apreciază că poziția actuală a politicii monetare este adecvată pentru a sprijini extinderea durabilă a activității economice.
„Perspectiva noastră economică rămâne una favorabilă, în ciuda evoluțiilor globale și a riscurilor continue”, a declarat președintele Fed, Jerome Powell, într-o conferință de presă.
Potrivit comunicatului FED, datele din luna octombrie indică faptul că piața forței de muncă rămâne puternică și că activitatea economică a crescut într-un ritm moderat. Câștigurile salariale au fost solide, în ultimele luni, iar rata șomajului a rămas scăzută. Pe o durată de 12 luni, inflația generală se situează sub 2%.
Unii oficiali FED nu întrevăd modificarea dobânzilor până în 2021
Potrivit Reuters, votul a fost unanim, iar noile proiecții economice au arătat încredere, iar 13 din cei 17 membrii FED nu prevăd nicio modificare a ratelor dobânzii până cel puțin în 2021.
Economiștii consideră că nivelul actual scăzut al dobânzilor va permite continuarea câștigurilor salariale, în timp ce ce alți analiști consideră că inflația va rămâne conținută. După un an în care riscurile de recesiune au crescut, curba randamentului obligațiunilor din SUA s-a inversat, iar politica comercială a perturbat piețele, mesajul FED este de calm, deoarece economia Statelor Unite se află într-un „loc bun”.
Powell, a declarat că banca centrală vede acum o conexiune „foarte slabă” între șomajul scăzut și inflație.
Rata şomajului în SUA a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani
În timp ce decizia FED de a nu reduce mai mult ratele dobânzii ar putea să-l infurie pe președintele Trump, care a cerut costuri și mai mici de împrumut, măsura este una favorabilă actualului președinte. O rată a somajului mică a favorizat realegerea președinților SUA, arată datele Reuters. Singurii președinți din epoca modernă ce nu au câștigat realegerea – Jimmy Carter și George H.W. Bush – s-au confruntat cu rate ale șomajului de două ori mai mari decât nivelul actual. Rata șomajului din SUA este în prezent de 3,5%.
Rezerva Federală a traversat un an zbuciumat, deoarece a fost nevoită să reducă ratele dobânzilor de trei ori în acest an pentru a evita o încetinire economică determinată în mare parte de războiul comercial al președintelui Donald Trump cu China.