Am incheiat o saptamana plina de discursuri politice. Si atat. Daca le analizezi, ai impresia ca alergi in cerc si la BNR tot nu ajungi! Ne-am ales cu multe idei frumoase, indemnuri de mai bine si ceva „istoric”: dupa discursul sefei FMI, premierul Ponta a inteles rolul bancilor si al IMM-urilor. Nu stim daca opinia sa era una deja formata, insa aceasta a venit dupa „discursul istoric”, asa ca se intelege ca si-a insusit parerea venita din partea FMI.
Daca FMI nu este de acord cu legea falimentului in Romania, de exemplu, lege pe care o sprijina in Ungaria, fondul propune o alta lege „coapta” tot in Ungaria – spijinirea imm-urilor.
Despre imm-uri, motorul economiei, a vorbit si madame Lagarde, fara a lasa loc de intrebari despre mult dorita lege a falimentului personal. Statul ar trebui sa se implice mai mult si sa garanteze creditele pentru IMM-uri si pentru alte sectoare care nu par „asa prietenoase la risc” cum doresc bancile, a declarat directorul general al Fondului Monetar International.
„Am vorbit despre programele Viena 1 si Viena 2, poate va fi nevoie si de Viena 3, este un lucru care va fi discutat de parteneri. Viena 1 a functionat bine, iar Viena 2 a functionat nu asa de bine. Cred ca sunt si alte forte care trebuie implicate, participarea statului care ar trebui sa garanteze creditele pentru IMM-uri, dar si pentru alte sectoare care nu par asa prietenoase la risc cum ar vrea bancile. Vor mai fi cativa ani pana cand bancile vor constitui acele fonduri tampon”, a spus Lagarde la conferinta organizata la Banca Nationala a Romaniei.
Ce declara premierul a doua zi: aceleasi idei, cosmetizate un pic
Premierul Victor Ponta anunta ieri ca marea problema a economiei este subfinantarea IMM-urilor si doreste ca CEC sa devina o banca romaneasca care sa dea credite acestora, pentru ca celelalte banci au devenit „agentii imobiliare si de vanzari de active” provenite din executarea silita a datornicilor. „CEC-ul tot astept sa-l vad ca e o banca romaneasca si ca sprijina micile intreprinderi romanesti. N-as vrea ca CEC sa fie tot o banca ca toate celelalte, dar, ma rog, asta e o problema de politica bancara”, a spus primul-ministru.
Toate bune si frumoase daca „ideea” nu venea de la altii, plus ca in declaratii gratuite nu ne intrece nimeni. Vezi marea problema a bancilor care au devenit agentii imobiliare. Pai eu zic domnule prim-ministru sa le ajutam. Dar pe bune. Cu o lege care sa dea dreptul clientilor ajunsi in imposibilitate de plata sa isi declare acest lucru, sa fie recunoscut de statul roman. Si asa, ce sa vezi, mai amanam din executari, le mai dam si alte preocupari bancilor. Iar dvs. nu doar mimati interesul, chiar sprijiniti atat pe bancheri cat si pe clientii care varsa si ei taxe la stat.
Mai mult, Ponta, a tinut sa le multumesca micilor intreprinzatori pentru ca au rezistat in fata … guvernelor fara idei si politici economice. Doar vorbe ce dau bine la TV, nimic mai mult, pentru ca asa cum recunoste si domnia sa, aceste politici apartin de fapt de BNR, sunt „o problema de politica bancara”…
Pozitia BNR e clara: nu se poate!
Acum ceva timp, Adrian Vasilescu, mana dreapta a sefului BNR, a fost intrebat daca in Romania ar „prinde” un sistem implementat de statul ungar pentru ajutorarea IMM-urilor.
Despre ce e vorba – dobanzi minime pentru sustinerea imm-urilor, deci a economiei
Planul lor prevede stimularea economiei printr-o linie de finantare de 830 milioane euro, pe care banca centrala o va pune la dispozitia bancilor comerciale. Imprumutul va fi cu dobanda 0%, insa, din aceste fonduri, bancile trebuie sa acorde credite pentru IMM cu dobanzi de 2% in forinti.
BNR nu intentioneaza sa spijine imm-urile, dar urecheaza guvernul ca nu vine cu solutii de redresare economica
Reprezentanul BNR a replicat scurt si fara sa conceapa ca un astfel de ajutor, intr-o forma sau alta, iar ajuta pe micii intreprinzatori sa reziste, sa functioneze. „Pentru noi nu este o solutie, imm-urile din Romania nu se “scalda” in aceleasi conditii”, a replicat Adrian Vasilescu la Digi 24.
Dar aceste declaratii nu sunt tot. Urmeaza urecherea guvernului de catre dnul. Isarescu. Ieri, domnia sa, a atentionat guvernul „nu mai asteptati solutii de la Fondul Monetar International, cresterea economica vine din stimularea muncii.”
Dar cand guvernul vrea sa faca ceva, micut, vine cu cate o idee – cum ar fi sprijinirea micilor intreprinderi, banca centrala zice ca nu se poate!
Economia pe buzele tuturor
Asistam doar la declaratii intre puteri/palate, cum vreti sa le spuneti, insa nimeni si nimic nu se schimba. Pe sistemul „noi declaram, pana la urma ei ne cred sau uita ce am declarat!
Degeaba acele multumiri de la Premier, degeaba indemuri catre banci pentru sustinerea IMM-urilor, degeaba indemnuri catre guvernanti. Sunt doar declaratii frumos impachetate. Politice. Si atat.
PS. Am spus ca „alergi in cerc si la BNR tot nu ajungi” pentru ca se pare ca toate drumuriile duc acolo…
Gabriela Dinu