În 5 iulie 2023, în a cincea ședință de politică monetară din acest an, Banca Națională a României (BNR) va face publică cea mai recentă decizie a sa privind rata dobânzii de politică monetară. Economiștii din bănci se așteptă ca dobânda cheie să fie menținută la 7,00%, dar cu un indice Robor la 3 luni sub rata dobânzii de politică monetară și aparente presiuni de creștere a ratei de schimb EUR/RON.
ING: Banca Centrală nu va modifica dobânda cheie pe tot parcul anului 2023
Potrivit economistului sef al ING, Valentin Tătaru, Banca Centrală nu va modifica dobânda cheie pe tot parcul anului 2023. De altfel, analistul întrevede o scădere a dobânzii cheie abia în primul trimestru din 2024.
De ce nu scade BNR dobânda cheie?
„În conformitate cu piața, nu ne așteptăm la nicio modificare a ratei dobânzii, care se situeaza la 7,00%. Inflația totală a scăzut de la 11,2% la 10,6% în mai, cea mai mica din regiunea ECE.
În ciuda dezinflației, inflația de bază rămâne o preocupare pentru banca centrală. Prin urmare, este încă prea devreme pentru BNR să ia în considerare orice reduceri de dobândă, iar politica principală și accentul pe piață este pe managementul lichidității. Acesta din urmă a înregistrat excedente record în ultimele luni, ceea ce a dus la o scădere a dobânzilor pieței interbancare cu mult sub rata dobânzii de politică monetară”, mai punctează analistii.
Potrivit ING, BNR va încheia anul 2023 cu o dobândă de politică monetară de 7%, urmând ca până la finele anului 2024, dobânda cheie să fie de 5,5%, și abia in 2025 să ajungă la 5%.
Potrivit economistilor, cursul EUR/RON va ajunge la 5,02 până la sfârșitul anului.
Totodată, analiza ING arată că inflația va fi sub rata cheie de 7% în luna februarie-martie, 2023.
BCR: dobânda nu va fi modificată până în a doua jumătate a anului 2024
Și analiza macro a BCR indică că BNR va menține rata dobânzii de politică monetară la 7,00%. Insă, economiștii BCR consideră că dobânda de politică monetară alături de cea pentru facilitatea de creditare şi facilitatea de depozit nu vor fi modificate până în a doua jumătate a anului 2024.
„Vedem implicații neutre atât pentru cursul de schimb, cât și pentru ROMGBs ca urmare a acestei ședințe. Cel mai probabil, actuala proiecție a inflației va fi reconfirmată de banca centrală cu această ocazie”, se arată în analiza semnată de Ciprian Dascălu, economist sef al BCR.
Banca Transilvania preconizează o scădere a dobânzii cheie, pe final de an
Într-un scenariu macroeconoic propus de economistii Băncii Transilvania, dobânda cheie la final de an va fi de 6,5%, cea mai optimista cifră așteptată de economiști.