În a cincea ședință de politică monetară din acest an, Banca Națională a României a decis să mențină dobânda cheie la 7%, în acord cu așteptările pieței.
Potrivit BNR, pe baza evaluărilor și a datelor disponibile în acest moment, precum și în condițiile incertitudinilor foarte ridicate, Consiliul de administrație al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an.
Totodată, s-a decis menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la sută pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
In cadrul comunicatului, ne atrag atenția semnalele privind deteriorarea climatului din sfera economiei reale, dar și la factorii de incertitudine și risc la adresa evoluției prețurilor de consum în perioada următoare (inclusiv măsura de plafonare temporară a adaosului comercial la produse alimentare de bază și reducerea suplimentară a livrărilor de petrol anunțată la nivelul OPEC).
Inflația va continua să scadă în următoarele luni
Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va continua să scadă în următoarele luni în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu (mai 2023), în principal sub influența efectelor de bază și a corecțiilor descendente consemnate în trimestrele precedente de cotațiile unor mărfuri.
BNR conideră că plafonare temporară a adaosului comercial la produse alimentare de bază vine cu riscuri pentru traiectoria inflațională
Incertitudini și riscuri la adresa perspectivei decurg totuși din măsura de plafonare temporară a adaosului comercial la produse alimentare de bază și din reducerea suplimentară a livrărilor de petrol anunțată de țările OPEC.
În același timp, războiul din Ucraina și sancțiunile asociate continuă să genereze incertitudini și riscuri însemnate la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, iar absorbția fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte în implementarea proiectelor. Ea este însă esențială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziției energetice, dar și pentru contrabalansarea, cel puțin parțială, a impactului contracționist al șocurilor pe partea ofertei, amplificat și de înăsprirea condițiilor economice și financiare pe plan internațional.
Riscurile privind politicile fiscale rămân în atenția BNR
Incertitudini și riscuri crescute sunt asociate conduitei politicii fiscale și celei de venituri, date fiind caracteristicile execuției bugetare din primele cinci luni ale anului, precum și majorările salariale recente sau potențiale din sectorul public, dar și măsurile fiscal-bugetare ce ar putea fi implementate în vederea continuării consolidării bugetare conform angajamentelor asumate în cadrul procedurii de deficit excesiv.
Relevante continuă să fie deciziile de politică monetară ale Fed și BCE, precum și atitudinea băncilor centrale din regiune.
Deciziile CA al BNR vizează readucerea durabilă a ratei anuale a inflației în linie cu ținta staționară de 2,5 la sută ±1 punct procentual, inclusiv prin ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile.
În contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor evoluții adverse.
BNR monitorizează atent evoluțiile mediului intern și internațional și va continua să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea prețurilor pe termen mediu, se mai precizează intr-un comunicat de presă.
Ședință fără surprize la BNR
Potrivit economiștilor din bănci, BNR nu va modifica dobânda cheie pe tot parcul anului 2023. Spre exemplu, analistii ING consideră că vom vedea o scădere a dobânzii cheie abia în primul trimestru din 2024. Economiștii BCR, vorbesc despre o modificare de dobândă abia în a doua jumătate a anului 2024.
Important: Ratele scad abia anul viitor
Așa cum arătam anterior, analiștii se așteaptă ca dobânzile să rămână neschimbate în acest an, iar ratele la credite să scadă ceva mai mult abia de anul viitor. Decizia BNR ne indică un efect de platou, adică dobânzile nu mai cresc și, implicit, nici ratele românilor.
Scăderi consistente vom vedea însă, abia de anul viitor, potrivit economiștilor, care vorbesc despre o dobândă de politică monetară ce va ajunge la 6%.
Ultima majorare a dobânzii cheie a avut loc la începutul acestui an, în luna ianuarie, când banca centrală a crescut rata dobânzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an, anterior.
Următoarea ședință a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 7 august 2023.